Vytisknout tuto stránku
pá., 8. listopad 2019 12:13

Univerzita Palackého potvrdila, že Ondráček ve své práci opisoval

Pedagogická fakulta UP Pedagogická fakulta UP Zdroj: Jan Hegr
Praha/Olomouc - Místopředseda bezpečnostního výboru a poslanec KSČM Zdeněk Ondráček ve své disertační práci užil pasáže z jiných zdrojů, aniž by je uvedl. Potvrdila to v pátek mluvčí Univerzity Palackého Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Týká se to disertační práce s názvem Násilí jako sociálně patologický jev v rodině, ve které Ondráček neuvedl citované zdroje nebo je uvedl nepřesně či nesprávně. Většina teoretické části byla sestavena z poznatků, které již byly, v době vzniku disertační práce, známé z výsledků jiných prací.

Na možnost, že Ondráček čerpal z jiných diplomových prací upozornila v říjnu MF Dnes. Univerzita poté oznámila, že práci prověří. V tu dobu Ondráček uvedl, že se bál horšího obvinění, jako například znásilnění, pedofilie a podobně a že plagiátorstvím je mu vyhrožováno už několik let.

Ondráček se s novináři odmítl o rozhodnutí univerzity bavit. Vše prý bude řešit s vedením univerzity až poté, co obdrží kontrolu plagiátorství. „Nebude se (Ondráček, pozn.) k tomu vyjadřovat a v případě, že škola pošle jakési vyjádření, tak to bude řešit se školou,“ uvedla mluvčí KSČM Helena Grofová.

Jelikož není Ondráček člen akademické obce UP, neplyne pro něj ze strany univerzity žádný postih. Univerzita jeho práci prověřovala už podruhé. Poprvé to bylo v době odevzdání. Každá závěrečná práce, která vznikne na olomoucké univerzitě se od roku 2011 musí povinně odevzdat do programu Theses. Tehdy však nebylo nalezeno nic podezřelého. Podruhé a důkladněji ji však kontrolovali odborní pracovníci pedagogické fakulty a studijního oddělení.

Plagiátorství v české politice není nic nového. Kvůli tomuto nešvaru skončili ve vládě Andreje Babiše už dva vrcholoví politici. Po pouhých třinácti dnech rezignovala na funkci ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a posléze také ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ANO).

Zobrazeno 1149 krát
Naposledy upraveno: út., 12. listopad 2019 11:34
Jan Hegr

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste