Vytisknout tuto stránku
ne., 10. listopad 2019 17:56

Virus spalniček může způsobit imunitní amnézii

Během jednoho roku zavinily spalničky přes 110 000 úmrtí, většina z nich byly děti mladší 5 let Během jednoho roku zavinily spalničky přes 110 000 úmrtí, většina z nich byly děti mladší 5 let Zdroj: Freeimages.com
Po nakažení spalničkami dochází k jevu známému jako „imunitní amnézie“. Jedná se o stav, kdy jsou z imunitního systému lidského těla vymazány veškeré informace o předešlých prodělaných chorobách. Naštěstí se dá tomutu stavu a celé chorobě snadno předcházet.

Síla spalniček spočívá z velké části v jejich nakažlivosti. Přenáší se vzduchem a můžou přetrvávat v místnosti i dvě hodiny po tom, co infikovaná osoba místnost opustila. Dalším důležitým faktem je, že spalničky mají pouze jednoho přirozeného hostitele – člověka.

I když horečka, rýma, snížená imunita, slzení očí, světlá místa v ústech a typická vyrážka mohou být nepříjemné, v ojedinělých případech se u nakažených jedinců vyskytují symptomy jako zápal plic nebo encefalitida, což může vést až ke smrti. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) byly spalničky příčinou více než 110 000 úmrtí po celém světě, z nichž většina byly děti mladší 5 let. A to všechno pouze během roku 2017.

Ovšem největší nebezpeční spalniček se objevuje až po skončení samotné infekce. Tehdy se totiž začíná projevovat již zmíněná „imunitní amnézie“. Studie na primátech zveřejněná na periodiku Nature Communications odhalila, že virus spalniček nahrazuje naše buňky, ve kterých ukládáme informace o prodělaných chorobách, svými vlastními buňkami – speciálními bílými krvinkami. Výsledkem tohoto procesu je, že člověk sice získá silnou imunitu vůči spalničkám, ale imunita vůči všem ostatním onemocněním je téměř nulová. Epidemiolog a patolog Michael Mina z Harvard University, který celý jev "imunitní amnézie" objevil a popsal,tvrdí, že po skončení klasických příznaků je člověk opravdu náchylný k mnoha dalším onemocněním.

Tento stav trvá v průměru 27 měsíců, ale může trvat i 5 let. Po skončení infekce se doporučuje znovu absolvovat veškerá očkování a brát naše oslabení v úvahu, obzvláště při každé nové nemoci. Naštěstí je možné spalničkám a „imunitní amnézii“ předejít pouhým očkováním, které má téměř 100% účinnost. Takovéto očkování je navíc vysoce účinné i proti příušnicím nebo zarděnkám.

„Vždy, když prezentujete novou vakcínu proti spalničkám, snížite riziko dětské úmrtnosti. Vždy,“ uvádí Rik de Swsart z Erasmus University Medical Centre v Nizozemsku, jeden ze členů výzkumného týmu, který publikoval již výše zmíněnou studii na primátech.

Zobrazeno 1609 krát
Naposledy upraveno: st., 13. listopad 2019 22:33
Ela Filoušová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste