Vytisknout tuto stránku
so., 15. květen 2010 22:06

Charlie Straight: „Víme kam jdeme a jdeme nejpřímější cestou“

Zuzana Langrová, Michaela Hankeová
Hudební program pátečního Beerfestu zahájila nadějná anglicky zpívající kapela Charlie Straight, jejíž jméno se poslední dobou skloňuje ve všech pádech. Mladí hudebníci z Třince získali na nedávném předávání cen Anděl hned tři okřídlené sošky. Hudební kritici na ně pějí chválu ze všech stran, příznivci britského popu se radují. Jak kapela vlastně vznikla a co mají kluci v nejbližší době v plánu jsem se zeptala zpěváka Alberta Černého.

Jak se vám dnes hrálo tady na Beerfestu?
Myslím, že to byl příjemný koncert, hlavně proto, že tady vůbec někdo byl, že naši fanoušci a lidi z Olomouce přišli i v tomhle bahně, že se tvářili, že se jim to líbí a snad se jim to i líbilo.

Co Vás vedlo k tomu založit si kapelu?
Prostě to je osud. Ale určitě jsme měli nějaké svoje vzory. Já jsem kdysi u bratrance slyšel písničku The Scientist od Coldplay a říkal jsem si „to je prostě super“, úplně mě to strhlo, pouštěl jsem si to pořád dokola, ale jenom kvůli Coldplay to není. Třeba kdybych potkal Chrise Martina, tak bych mu řekl: „Jo, takže kvůli Tobě je tahle kapela.“ Bylo by to přehnané, ale prostě v tomhle smyslu. Co se týče hudby, tak Coldplay už tolik neposloucháme. V poslední době už skoro vůbec.

Vidíte nějaký potenciál v tom, že zpíváte anglicky?
Zpívání anglicky je náš základní cíl už od začátku a chceme v tom pokračovat. Někdo říká, že v České republice lidi chtějí češtinu, ale já myslím, že našich 7000 fanoušků na facebooku je důkazem, že to zvládneme anglicky a že se to lidem vlastně líbí.

Takže neplánujete na nové album nějakou českou písničku?
Asi určitě ne, ale kdyby někdo měl zájem o českou písničku, ať napíše e-mail na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a my mu pošleme písničku Snídaně ve vaně.

Studuješ překladatelství, rozhodl ses tak až po založení kapely? Třeba kvůli lepší znalosti jazyka?
My jsme jednou hráli u nás v Třinci a přišla kamarádka, která to studovala a říkala, že to je super škola, ať tam určitě jdu. Tak jsem tam šel a teď jsem spokojený, protože to je fakt dobré a hezky se to doplňuje s hudbou. Je tam angličtina a já mám angličtinu hrozně rád.

Jak bys vysvětlit Váš název pro neznalce angličtiny, a proč se jmenujete právě tak?
Protože víme, kam jdeme a jdeme nejpřímější cestou. A snažíme se být upřímní, možná jsme trochu naivní, ale doufám, že ne zas tolik.

Dá se zvládat škola/práce, učení, zkoušení, skládání textů, všechno dohromady?
Tento týden jsem si dokázal, že se to stíhat dá. Docela dobře.

Prvního června pokřtíte klip k nové písni Upside Down. Kdy se na něj můžeme těšit a co od něj můžeme očekávat?
Prvního června bude velký koncert v Akropoli, na který se strašně těšíme. Slyšeli jsme, že už jsou skoro vyprodané lístky, to je pro nás velká pocta. Bude tam asi hodně lidí, takže to bude určitě stát za to. Pokřtíme klip k písničce Upside Down. Není to z desky, je to takový radio edit, zvláštně udělaný. Ten klip bude první klip, ve kterém budeme hrát jako živí lidi. Myslím tím, že není animovaný, ani složený ze záběrů z turné. Bude ho křtít Miro Žbirka. Jsem rád, že na to přistoupil, protože je to stylový borec.

Mimo to máte v červnu v plánu také dva koncerty v Německu. Proč zrovna tam?
My máme v Německu našeho manažera. Náš cíl a sen, je probojovat se postupně jako kapela i v Německu. V Česku už nějakou základnu máme, ta tady perfektně funguje, což jsme viděli i dneska, že i v tomhle bahně tady byli lidi na Charlie Straight, což je super! A něco takového bychom chtěli dokázat i v Německu. Postupně.

Do povědomí jste se hodně dostali tím, že jste vyhráli tři Anděly. Cítíte od předávání nějakou změnu?
Určitě. My jsme hrozně rádi, že jsme si mohli zahrát v televizi živě a že už teď někdo jakžtakž ví: „Aha Charlie Straight, to je nějaká kapela,“ protože předtím nás skoro nikdo neznal. Samotné nominace a možnost si zahrát v osm večer na TV NOVA byl pro nás velký úspěch. To, že jsme vyhráli tři Anděly, to už je jen bonus.

Chtěl bys něco vzkázat fanouškům a lidem, kteří dnes dorazili na Beerfest i přesto bahno?
Jo, chtěl bych jim vzázat, že jim hrozně moc děkujeme, že doufám, že si ty nálepky, co jsme rozdávali, nalepí někam, kde to bude vidět. Prostě si toho moc vážíme, že nás lidi poslouchají i po kotníky v blátě a v dešti. Vážíme si toho, když prostě přijdou.

Více informací o kapele naleznete na www.charliestraight.com nebo na http://www.facebook.com/charliestraight

Text: Zuzana Langrová
Foto: Michaela Hankeová

 

Zobrazeno 3750 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste