Vytisknout tuto stránku
po., 11. listopad 2019 12:43

Šídlo: Lidem jsem říkal, ať nestudují žurnalistiku jako jednoobor. Teď ji sám učím

Diskuze na téma publicistika na sítích Diskuze na téma publicistika na sítích Zdroj: Facebook - KMKSŽ
Vystudoval jsem žurnalistiku v Praze, všude jsem lidem říkal, ať nestudují žurnalistiku jako jednoobor, teď ji sám učím. I tato slova zazněla při středeční diskuzi na téma Publicistika na sítích na katedře mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky (KMKSŽ) na půdě Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Diskutujícími byli Jindřich Šídlo z pořadu Šťastné pondělí a Radovan Samotný alias Cynická svině.

Součástí Týdne (reflexe) médií a popkultury byla i panelová diskuze s internetovým publicistou Jindřichem Šídlem a Radovanem Samotným, který vystupuje pod pseudonymem Cynická svině. Oba diskutující se věnují publicistice na internetu, kde mají vlastní pořady, ve kterých rozebírají společenská témata nebo zprávy. Společně probírali jejich tvorbu, fakenews, budoucnost žurnalistiky, nebo taky sarkamus, který hojně ve své tvorbě využívají. Diskuzi těchto dvou osobností moderoval Martin Foret společně s vedoucím katedry, Petrem Orságem.

Cíle a smysl pořadů Šťastné pondělí a Zpravodajství Cynické svině

„Komentovat věci jenom trochu jinou formou, ve svém pořadu si můžu více vymýšlet. Věci, které v takovém druhu pořadu projdou, by v klasické novinařině nejspíš neprošly,“ uvedl Šídlo. Na tuto samou otázku Samotný odpověděl: „Pobavit, poučit a možná sem tam i někoho naštvat.“

Balancování hranice mezi informacemi a vtipem

„Nikdy nesmíte nechat fakta, aby Vám zkazila vtip, nikdy jsem o nějaké hranici mezi vtipem a fakty hluboce nepřemýšlel. Je pro mě důležité, aby se mým vtipům zasmála alespoň moje žena,“ uvedl Šídlo. „Po kvantu faktů má přijít nějaký vtip, aby diváci neztratili pozornost, tradice většinou bývá dělat si srandu z citovaného člověka,“ odpověděl na to samé Samotný a dodal, že „Český humor je pro lidi ze zahraničí těžko stravitelný, jsme celkem cynický národ.“

Tabu témata

„Humor nemá hranice, má jen kontext," odpověděl Samotný, "pokud člověk nahodí vtip na téma 2. světová válka, tak je to vtipné, pokud to neřekne u památníku v Osvětimi. Jsou věci, ze kterých není vhodné si dělat srandu, jsou to třeba handicapovaní. Nikdy bych neudělal vtip, který by byl čistě ofenzivní, který by měl za úkol čistě někoho urazit.“ S touto odpovědí se zcela ztotožnil i Šídlo.

Co bude, až nebude Zeman?

„Lidsky mu přeju hodně zdraví, myslím si však, že jeho zdraví by prospělo, kdyby si prostě užil důchodu. Odchod Miloše Zemana podle mě zásadně promění českou politiku, ta se pořád stahuje k velikánům devadesátých let. To je i problém české žurnalistiky, všichni začínali ve stejnou dobu, v devadesátkách. Promění se to, protože tyto body se budou definovat celé znova. Každopádně zásadní bude, kdo se stane nástupcem prezidenta, což on má do jisté míry velmi v rukou. To, že se to ale zásadně změní, neznamená, že se to změní k lepšímu, říkali jsme si i u Václava Klause, že „Už to skončí!“ a co jsme dostali?“ odpověděl Šídlo.

Názor na žurnalistiku vyučovanou na vysokých školách

„Já jsem žurnalistiku vystudoval na fakultě sociálních věd v Praze, ale nedodělal jsem magisterský cyklus," vysvětloval Šídlo, "zato jsem tam byl hodně dlouho, jsem proto lehce zaujatý. Všude jsem lidem říkal, ať nechodí studovat žurnalistiku jako samotný obor, až jsem tam sám zakotvil a učím žurnalistiku. Můj vztah je k tomu naprosto rozporuplný a složitý. Za nás to bylo z praktického hlediska dost na nic, mohli jsme si za to ale sami, protože velká část lidí v tom čase nastoupila do médií a už tam zůstala. Mezi novináři mého věku najdete málo lidí, kteří tu žurnalistiku opravdu studovali nebo vůbec vystudovali. Vím, že se vždycky říkalo, že v Brně se ta žurnalistika dobře učí, v Olomouci taky, Praha byla trochu problematická, ale tím, že tam teď přišli noví lidé, tak je to trochu lepší.“ „K tomuto nemám moc co říct, já jsem vzděláním zdravotní sestřička,“ prohlásil nádsledně Samotný.

 

Zobrazeno 947 krát
Naposledy upraveno: pá., 22. listopad 2019 08:58
Jiří Labanc

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste