Vytisknout tuto stránku
po., 11. listopad 2019 20:44

Počátky listopadových událostí nehledejme jen v Praze

ilustrační obrázek ilustrační obrázek Zdroj: pixabay.com
Centrem veškerého dění v listopadu 1989 byla Praha. Jenže události nastiňující blížící se pád vlády jedné strany probíhaly už několik dní před tím v Teplicích.

S nástupem podzimu se na severu Čech každý den zhoršovala kvalita vzduchu. Nedělo se tak jen v osudovém roce ’89, ale i mnoho let předtím. Jenže v tomto roce si obyvatelé Teplic řekli dost. Ve vzduchu byla několikanásobně překročena koncentrace síry, mlhy tak měly žlutavou barvu.

Začátkem listopadu se začaly po městě objevovat první letáky svolávající k demonstraci. O několik dní později, 11. listopadu se začali lidé scházet na dnešním Benešově náměstí. Lidé se poté dali na průvod městem, přitom skandovali hesla jako „Nechte nás dýchat!“ nebo „Chceme čistý vzduch!“

Demonstrace pokračovaly následující tři dny. Účastnilo se jich stále více a více lidí. Funkcionáři KSČ tak byli donuceni k dialogu s obyvateli města. Demonstrace už tak neměly jen ekologický podtext, čím dál více se také hovořilo o politice Komunistické strany. Tímto skončila jakási předehra konce totality v Československu.

Zobrazeno 889 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. listopad 2019 20:30
Matěj Vrba

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste