Vytisknout tuto stránku
út., 12. listopad 2019 11:19

Vyhynulý tvor se po třiceti letech opět vrací do přírody

Kančil stříbrohřbetý zachycený fotopastí Kančil stříbrohřbetý zachycený fotopastí Zdroj: https://www.globalwildlife.org/
Po usilovném pátrání se vědeckému týmu z Global Wildlife Organization konečně podařilo získat unikátní záběry kančila stříbrohřbetého, který byl téměř tři dekády považovaný za vyhynulý druh.

Poslední zmínky jsme o kančilovi stříbrohřebtém měli až donedávna pouze z roku 1990. Díky jedinečné spolupráci vědců a domorodců se však podařilo druh opět objevit ve vietnamské džungli. Po zprávách domorodců o výskytu tohoto druhu vědci neváhali, nainstalovali fotopasti a pořídili celkem 1881 snímků. Díky nim mohli zachytit dostatek fotografií těchto drobných tvorů. Biolog An Nguyen z Liebnizova institutu pro výzkum divokých a zoo zvířat v Berlíně však uvádí, že z těchto fotografií se nedá určit přesný počet jedinců.

„Viděli jste kančily se stříbrnými zády? Kolik? A kde?“ ptal se místních často Nguyen a jeho tým. Pro určení přesného množství jedinců je zapotřebí ještě dalšího výzkumu. Tito kančilové se vyskytují pouze v malé části Vietnamu a jejich výskyt je velmi vzácný. Neustálý rozvoj civilizace v těsné blízkosti netknuté džungle a stále se zvyšující počet pastí jejich populaci silně ohrožuje. Proto budoucnost celého druhu zůstává pouze velkou neznámou.

Zachytit kančily ve fotopastech rovněž nebylo snadný úkol. Tato zvířata s podivnou stavbou těla, která připomíná spíše jelena (odtud anglický název mouse-deer, tedy mouse - myš a deer - jelen), jsou aktivní převážně v noci a čas tráví o samotě, nanejvýš v párech. Jsou rovněž velmi mrštní, a to díky zadním nohám které jim umožňují dobře skákat v porostu husté džungle. Občas bylo navíc obtížné rozlišit, který druh kančila mají domorodci namysli. Kromě kančila stříbrohřebetého se v těch samých oblastech rovněž vyskytuje i méně známý kančil menší. Celou situaci navíc ještě komplikoval jazyk domorodců, ve kterém se oba druhy zvířat označují stejným názvem „cheo cheo“.

Zobrazeno 1416 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. listopad 2019 22:35
Ela Filoušová

Související články

Módní trendy na jaro a léto 2024
Módní trendy na jaro a léto 2024
  po., 11. březen 2024 18:14
Je Pro Ana mrtvá?
Je Pro Ana mrtvá?
  pá., 23. únor 2024 09:21
Pro psaní komentářů se přihlaste