Vytisknout tuto stránku
út., 19. listopad 2019 01:39

I v Plzni opadalo podzimní listí

Nad kapelou na mlžné obloze svítí měsíc Nad kapelou na mlžné obloze svítí měsíc Zdroj: Lukáš Funda
Podzim je zvláštní období. Umí být krásný, plný barev. Na druhou stranu je i temný, chmurný a plný deště. Taková je kapela Zvíře jménem Podzim. V sobotu hráli v Plzni a přivezli s sebou nával alternativní hudby, melancholie a k tomu jako nášup poutavou vizuální show.

Zářící tour, tak se jmenuje podzmní turné v roce 2019 skupiny Zvíře jménem Podzim k druhému albu Září. V sobotu 16. listopadu dorazila skupina i do plzeňského Buena Vista clubu a přivezla parádní podívanou.

Na stěny a strop promítala Linda Arbanová své animace. Okolo pódia padalo listí, děti pouštěly draky a odlétali tažní ptáci. V centru toho všeho svítil nad podiem velký bílý kruh jako měsíc. Celou dobu koncertu kapelu halil kouř prosvícený podzimními barvami od žluté a červené po studenou modrou. Z mlhy vystupoval tmavý obrys zpěváka Jakuba Königa, který dirigoval celý svůj ansábl jako loutky. A celé představení šlapalo jako hodinky.

Jsem zaujatý hudbou, co se používá při holotropním dýchání

Tahle show ale pouze dokreslovala melancholický zvuk podzimu. Hudba vás hypnotizovala a oči nešly odtrhnout. Písně působily jako symfonické básně. Jeden z nástrojů stanovil motiv, který ostatní instrumenty postupně rozvíjely. Po tom, co každý dostal svůj prostor, hudba dostala neuvěřitelné obrátky a příběh písně měl prostor vygradovat. 

„Hodně jsem teď zaujatý hudbou, co se používá při holotropním dýchání. Má jiná pravidla, jiné systémy fungování a jíný vliv na člověka než ty naše esteticko-zkušenostní měřítka, která nasazujem na tu hudbu,” řekl v youtubovém rozhovoru pro GoOut Jakub König. To vysvětluje, proč posluchači hltali každé slovo a každý tón. Nápad přidat do muziky jako kulturního požitku prvky hudby určené k meditaci evidentně funguje.

Projekt dostal nový elektronický zvuk

Druhé album kapely s názvem Září se dost liší od prvního a obecně od celé tvorby frontmana Jakuba Königa. Deska Zvíře jmeném Podzim, projekty Kittchen i Obří broskev, všechno je alternativa s různými experimentálními prvky, ale vždy založená na kytaře. Na CD Září je vidět určitá proměna a experiment s elektronickou ambientní hudbou. „Poprvé se mi nepovedlo dostat ty písničky z hlavy ven právě pomocí kytary, což byl vždycky zažitý postup. Ale když jsem je hrál na kytaru, tak nefungovaly. Ta praxe, jak jsme je dostávaly ven bylo, že jsem jezdil na Žižkov k Aid Kidovi. Vysvětlil jsem mu, co bych si jak představoval, jaké akordové postupy by tam měly být a společně jsme postavili takovou kostru.” vysvětlil frotman kapely.

Malý orchestr

Zvíře jménem Podzim dohromady poskládal Jakub König, kterého můžeme znát pod pseudonymem Kittchen. Je to vlastně poskládaná česká scéna alternativní hudby, jako například zpěvačka a klavíristka Marie Kieslowski nebo bubeník a producent Tomáš Neuwerth. Kapela má tolik členů, že by se dala považovat za malý orchestr. Na webových stránkách mají uvedených 17 členů včetně producentů, animátorky, fotografky a manažerky.

Proto také má kapela jenom omezený čas fungování. Původně počítali s tím, že nahrají jedno album a odjedou několik koncertů po republice. Poté přišli s albem druhým a k němu tedy právě objíždí tour, ale to by měla být opravdu konečná. Frontman kapely to zdůvodňuje tím, že od začátku věděl, že organizovat tolik lidí bude práce. Proto nechce projekt udržovat dlouho.

Zobrazeno 1036 krát
Naposledy upraveno: čt., 21. listopad 2019 20:28
Lukáš Funda

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste