Vytisknout tuto stránku
út., 19. listopad 2019 10:31

Druhý Čech v síni slávy NHL. Nedomanský je v zámoří legendou

Václav Nedomanský v 80. letech za Detroit Václav Nedomanský v 80. letech za Detroit Zdroj: nhl.com
Toronto - Jen dva Češi se mohou pyšnit prestižním oceněním, přijetím do síně slávy nejslavnější hokejové soutěže. Slavností ceremoniál proběhl v noci z pondělí na úterý v rámci utkání Toronto – Boston. Rodák z Hodonína je tak vedle Dominika Haška druhým Čechem mezi legendami NHL. 

Během slavnostního ceremoniálu dojatý Nedomanský nezapomněl poděkovat Kanadě a Československu za možnost, kterou v hokeji dostal. Jeho cesta přitom začala útěkem do zahraničí v době, kdy pořádně neuměl anglicky. Stal se prvním hráčem, který ilegálně odešel za sportem zpoza Železné opony. „Cítím se jako filmová hvězda, ale nejsem,“ řekl na samý úvod Nedomanský. V duchu jeho skromnosti vedl svůj projev i nadále.

Václav Nedomanský je legendou Českého hokeje, ovšem kvůli emigraci se nedočkal v 80. letech dostatečného uznání. Do té doby reprezentoval Československo na vrcholných akcích, ale v roce 1974 odešel do Toronta, kde nejprve hrál již zaniklou soutěž WHA a následně v dresu Red Wings nastoupil do slavné NHL.

V Síni slávy kanadsko-amerického hokeje figuroval doposud jediný Čech, a to legendární hokejový gólman Dominik Hašek. Zahraniční média nyní spekulují o dalším adeptovi, Patriku Eliášovi, stejně jako s velkou pravděpodobností čeká totožný ceremoniál i Jaromíra Jágra, který je však stále hokejově aktivní.

Zobrazeno 1368 krát
Naposledy upraveno: út., 19. listopad 2019 11:32
Richard Müller

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste