Vytisknout tuto stránku
st., 27. listopad 2019 17:31

Rumunským prezidentem se opět stal Klaus Iohannis

Klaus Iohannis Klaus Iohannis Zdroj: https://commons.wikimedia.org
Bukurešť - Stávající prezident Klaus Iohannis obhájil svůj mandát hlavy státu. Centristický politik v druhém kole porazil sociální demokratku Vioricu Dancilaovou, když získal 63,2 procent hlasů. Vyplývá to z předběžných konečných výsledků, které v pondělí zveřejnila ústřední volební komise.

 Favorizovaný Iohannis vyhrál před dvěma týdny první kolo voleb. Nepodařilo se mu ale získat nadpoloviční většinu, když mu svůj hlas odevzdalo 37,8 procent voličů. K volebním urnám se tehdy celkově dostavilo pouhých 48 procent voličů.

Bývalá premiérka Dancialová získala 36,8 procent hlasů. Iohannis, kandidát Národní liberální strany (PNL), se vítězem prohlásil už v neděli po zveřejnění prvních odhadů. V projevu pak řekl, že uspělo "moderní, evropské a normální" Rumunsko. 

Stávající prezident je považován za ochránce principů právního státu. Šedesátiletý Iohannis, etnický Němec a starosta města Sibiu, pomohl zajistit konání referenda, v němž se vloni v květnu velká část rumunského obyvatelstva vyslovila proti kontroverzním opatřením sociálnědemokratické vlády v oblasti justice což vyvolalo obavy o zachování principů právního státu v této bývalé komunistické zemi.

Zobrazeno 1190 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. listopad 2019 09:58
Leona Michalčíková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste