Vytisknout tuto stránku
pá., 29. listopad 2019 20:26

Rozsvěcení vánočního stromu, Ježíškova kancelář a ekologický punč

Vánoční videomapping na kostele svatého Františka Xaverského v Uherském Hradišti Vánoční videomapping na kostele svatého Františka Xaverského v Uherském Hradišti Zdroj: Patricie Macelová
Uherské Hradiště - Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti již zdobí vánoční strom. Slavnostní rozsvěcení a zahájení tradičního adventního jarmarku proběhlo přesně dva dny před první adventní nedělí. Pro návštěvníky si letos město připravilo několik překvapení. Hned na úvod všechny přítomné zaujal anděl, který se snesl po laně z okna radnice a předvedl akrobatické kousky.

 

Tradičně čekalo na všechny zúčastněné videomappingové promítání na budově kostela svatého Františka Xaverského. Následovalo samotné rozsvícení vánočního stromu a přehlídka dětských kreseb na téma ‘‘Vánoční čas‘‘. Pro děti probíhala před začátkem akce kouzelnická show s Jirkou Hadašem.

Ke slavnostnímu rozsvícení stromu rovněž patří jarmark, trvající až do zlaté adventní neděle, na kterém lidé najdou kromě občerstvení spoustu drobných dárečků, jimiž jsou například dřevěné hračky, proutěné košíky nebo doplňky do kuchyně. Milovníci ekologie budou potěšeni při nákupu teplého nápoje. Na letošních uherskohradišťských vánočních trzích mají možnost ušetřit životní prostředí od přebytečného odpadu tvořeného z jednorázového nádobí a zakoupit si svařák nebo punč v zálohovaných znovupoužitelných plastových kelímcích.

„Zavedením vratného systému sledujeme především ekologický přínos, tedy snížení množství jednorázového plastového odpadu. Sekundárně ale věříme, že i zákazníci ocení zvýšení úrovně konzumace, kdy pevný tvar zajistí komfortnější a v případě horkých nápojů i bezpečnější manipulaci,‘‘ tvrdí Ivo Frolec, místostarosta Uherského Hradiště. A kdo by si chtěl odnést domů něco na památku, může si nápoj zakoupit v keramickém hrnečku s motivem místního kostela. Tento hrneček je možné zakoupit nejen ve stáncích, ale i v informačním centru.

Letos poprvé je možné přímo na náměstí navštívit Ježíškovu nebeskou kancelář. Jedná se o dřevěný domek s dřevěným strojem představující primitivní novinářskou rotačku, na které je umístěn nekonečný dopisní papír. Děti, ale i dospělí mají možnost napsat svá přání. Společně s dalšími městy na území České republiky se Uherské Hradiště pokusí touto cestou vytvořit rekord v délce dopisu Ježíškovi.

Zobrazeno 1193 krát
Naposledy upraveno: ne., 1. prosinec 2019 21:41
Patricie Macelová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste