Vytisknout tuto stránku
pá., 29. listopad 2019 21:27

Jarmek ve Valašských Kloboukách opět přivítá své návštěvníky

Čertovská družina na Valašském mikulášském jarmeku Čertovská družina na Valašském mikulášském jarmeku Zdroj: Lenka Zvonková
Valašské Klobouky - Mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách je již tradičně velkou událostí. Letošní 28. ročník se uskuteční 7. prosince 2019 a návštěvníkům opět přinese mnoho pravých valašských pochutin, nápojů, lidových valašských tradic a umění.

Celá myšlenka k vytvoření podobné akce vznikla v roce 1992. Svaz ochranářů přírody Kosenka se tehdy pokusil o obnovu mikulášské tradice na Valašsku a ve spolupráci se sdružením Důbrava tento nápad společně realizovali. Jarmek každoročně podporuje vybranou neziskovou činnost. V minulých letech to byla například podpora volnočasových aktivit klubu seniorů, ochrana přírody nebo výběr příspěvků na provoz a údržbu lidových staveb. Hlavním záměrem organizátorů je zachování tradic. Proto se jarmark zaměřuje především na ně. 

Celé město Valašské Klobouky se zahalí do vánoční atmosféry. Otevřou se desítky stánků, kde si návštěvníci budou moci zakoupit tradiční řemeslné výrobky ze dřeva, ovčí vlny nebo třeba železa. Vše samozřejmě s vánoční tématikou. Na jarmeku není nouze ani o dobré jídlo a pití. Stánky s punčem, svařákem, valašskou slivovicí nebo medovinou jsou doslova na každém kroku. Především pravé valašské frgály, kyselicu, zelí i klobásky musí ochutnat opravdu každý návštěvník.

Jedním z největších lákadel akce je bohatý kulturní program. Po celý den se návštěvnici mohou těšit na spoustu hudebních i tanečních vystoupení a ukázky tradičních řemesel. Nebyl by to správný mikulášský jarmark bez čertovských družin. Ale nejsou čerti jako čerti. Každá vesnice na Valašsku, má jinou čertovskou skupinu. Liší se barvou, materiály a zpracováním kostýmu.

Jarmek si za roky své existence získal velkou oblibu. Už sem nejezdí pouze návštěvníci z blízkého okolí, ale každoročně se do Klobouk sjíždí také zahraniční návštěvníci z různých koutů světa.

Pro více informací o akci a kompletní program klikněte na tento odkaz.

 

Zobrazeno 1644 krát
Naposledy upraveno: so., 30. listopad 2019 21:54
Adéla Šimoníková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste