Vytisknout tuto stránku
ne., 1. prosinec 2019 22:54

Čerstvé potraviny, plné regály a žádné fronty? Walmart vyvinul umělou inteligenci, která je schopná to zařídit

Jedna z prodejen Walmart Jedna z prodejen Walmart Zdroj: https://www.cnbc.com/
USA - Americký obchodní řetězec Walmart přišel se svou první chytrou prodejnou v New Yorku. Snaží se zákazníkům zpříjemnit nákupy pomocí umělé inteligence. Stovky kamer i senzorů dohlíží na kvalitu zboží, kontrolují plnost regálů nebo upozorňují na dlouhé fronty u pokladen.

Maloobchodní řetězec Walmart patří mezi firmy s největšími tržbami na světě, které sahají až 500 miliardám dolarů. Zůstat jedničkou však není lehké, a tak musel přijít s inovativní novinkou chytré prodejny, kterou zákazníkum dokazuje, že nakupují na správném místě.

Technologický projekt nese název Intelligent Retail Lab a zahrnuje spoustu kamer, senzorů, dotykových displejů a v neposlední řadě i umělou inteligenci.

Stovky kamer a tisíce senzorů dohlíží na správné zabalení zboží, úhledné srovnání a jeho dostatek v regálu.  Zároveň upozorňují na nahnilé ovoce či zeleninu. "Zákazníci si mohou být jisti, že tam zboží je a že je čerstvé.", ujišťuje šéf projektu Mike Hanrahan.

Aby nakupování zákazníky bavilo, rozhodl se Walmart přidat do jedné části prodejny interaktivní displej, který po zaznamenání pohybu například změní barvu a z bublin vytvoří abstraktní obrazce. Informace o zboží a dotazy zákazníků zodpoví interaktivní dotykové tabule.

Walmart umělou inteligencí nekončí a v budoucnu nám představí i další služby. Momentálně pracuje na aplikaci pro chytré telefony, prostřednictvím které by si zákazník sám naskenoval zboží, zaplatil ho online a rovnou mohl odejít.

Zobrazeno 1017 krát
Naposledy upraveno: út., 3. prosinec 2019 22:20
Lucie Bajtalonová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste