Vytisknout tuto stránku
čt., 5. prosinec 2019 16:18

Nastává krušné období pro železnici

Vlak Českých drah v Libereckém kraji Vlak Českých drah v Libereckém kraji Zdroj: Jiří Tomíček
Česká republika - Pomalu, ale jistě se nám blíží vánoční svátky a s nimi i každoroční změny v jízdních řádech. Na železnici nastanou v mnoha oblastech. Od 15. prosince například přeberou část výkonů od Českých drah soukromí dopravci, také začnou platit brutto smlouvy v několika krajích.

Nejvíce stojí za zmínku právě přebírání výkonů soukromými dopravci. Českým drahám vypršely smlouvy na tratích, na něž poté vypsala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) soutěž. Úspěšnější byli soukromí dopravci. Jedná se například o rychlíkovou linku R8 z Brna do Bohumína, kterou od změny jízdního řádu obsluhuje výhradně RegioJet. Soukromníci soutěžili také část výkonů v Ústeckém kraji, kde jezdí v úseku Děčín – Ústí nad Labem – Most (tratě 093 a 130) a trasu Litvínov – Teplice v Čechách (trať134). Zatímco rychlíková linka R8 se stává záležitostí čistě jedné společnosti, na ostatních zůstávají i vlaky jiných dopravců.

Část výkonů přebrala společnost Arriva. Působit začne zejména s osobními vlaky na místních tratích v Libereckém kraji. Konkrétně se jedná o spojení mezi Libercem a Starou Pakou (trať 030), Železným Brodem a Tanvaldem (trať 035) a mezi Starou Pakou a Lomnicí nad Popelkou (trať 046).

Do objednávané dopravy se zapojila také společnost Leo Express Tenders. Ta si nabrala dopravu v Pardubickém kraji. Jezdit bude na trase Ústí nad Orlicí až Štíty a z Dolní Lipky do Hanušovic (tratě 024 a 025). Nově budou v Ústí nad Orlicí stavět také dálkové vlaky Leo Expressu. O víkendech mohou cestující využít mezinárodního spěšného vlaku, který pojede z Prahy do polské Vratislavi přes pohraniční bod Lichkov.

Aby toho nebylo málo, tak původní datum zavedení státního jednotného tarifu přesunulo Ministerstvo dopravy až na prosinec roku 2020. Na odložení zareagovaly kraje tím, že uzavřely s kraji brutto smlouvy. A běžnému cestujícímu vzniká problém: musí si hlídat, s jakou společností kam pojede a jestli má správně koupený jízdní doklad.

Změny se chystají i u Českých drah. Díky většímu sortimentu jízdenek, který nabízí na pokladnách, se rozhodly zrušit zpáteční jízdenku. Důvodem údajně je, že většina nově zavedených jízdenek vyjde levněji než zpáteční sleva. Dojde k úpravě nabídky VLAK+ letiště Praha, protože autobusy z Hlavního nádraží na letiště převzal Pražský dopravní podnik (PID). Jízdenka bude mít stejnou platnost, nyní však zákazník dostane zvlášť doklad do vlaku a do autobusu. Cena jízdenky do autobusu je 60 korun, pro děti do 18 let a psy za 30 korun.

Zobrazeno 1164 krát
Naposledy upraveno: pá., 6. prosinec 2019 17:51
Zuzana Šplíchalová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste