Vytisknout tuto stránku
čt., 5. prosinec 2019 22:41

Recenze: Předvánoční večer

Romantická scéna z filmu Předvánoční večer Romantická scéna z filmu Předvánoční večer Zdroj: https://www.imdb.com/title/tt10060094/mediaviewer/rm2821099009
Nový vánoční film v režii Moniky Mitchell vyšel v listopadu tohoto roku na internetové platformě Netflix. Pokud očekáváte kvalitní romantickou bombu, piřpravte si kapesníčky, protože budete plakat zklamáním. Jednoduchý a předvídatelný děj doprovází průměrné herecké výkony a snímek završuje reklama na samotný Netflix.

V mediálním světě se množí absurdní vánoční filmy jako rýma v zimním období. Netflixový snímek Předvánoční večer jednou takovou rýmičkou je. Ještě než jsem si romantickou komedii pustila, stihl mě zklamat český překlad názvu, který v angličtině zní o něco promyšleněji The Knight Before Christmas. Film sice nenadchne ani hereckými výkony, ani dějem, ale zároveň si rozhodně najde své diváky v mladších generacích.

Děj filmu je poměrně jednoduchý: rytíř jménem Cole (Josh Whitehouse) se díky kouzelné stáré bábě dostane do současnosti amerického Ohia na vánoční slavnost. Tam ho mladá učitelka biologie Brooke (Vanessa Hudgens) srazí autem a za předpokladu, že má Cole v důsledku nehody amnézii, rytíře ubytuje ve svém domě pro hosty. Pak následuje týden romantického klišé, kdy se hlavní hrdinové sbližují, každou chvilku popíjí horkou čokoládu, sledují vánoční filmy (ano, hádáte správně, na Netflixu) a pečou spolu chléb (protože při čem jiném, než při hnětení těsta si můžou být tak blízko a úplnou náhodou se rozkošně objímat).

Nikdo se nepozastavuje nad tím, že se po městě potuluje člověk ve středověkém kostýmu, tvrdí, že je ze čtrnáctého století a nosí u sebe meč. Vypadá dobře a má na břiše pekáč buchet, to je přeci jasné znamení, že je to hodný, neškodný člověk. A když si kluk ze středověku chce půjčit auto a někam si zajet? Naprosto v pořádku, proč bychom se měli obávat o něčí bezpečí. Cole má za úkol do Vánoc naplnit jakési poslání, aby se mohl stát pravým rytířem. Zachránil neteř Brooke, která uvízla na zamrzlém jezeře, dopadl kapesního zloděje a uspořádal vánoční překvapení pro chudého souseda, který se se svými čtyřmi dětmi ocitl v těžké životní situaci. Náš rytíř ovšem ani po těchto hrdinských činech necestuje zpět do své doby a čas do Vánoc se mu krátí.
Brooke jako jediná vypadá, že od samého začátku opravdu věří tomu, že je Cole středověký rytíř. Ještě pořád vám nepřipadá nic zvláštního? Ani fakt, že učitelka vědy okamžitě sežrala pohádku o cestování v čase?

Naprosto nepředvídatelně se na vánoční oslavě čtyřiadvacátého prosince naše holubičky políbí, Coleovi začne svítit medailon na krku a přenese ho zpět do své doby. Tam se navždy rozloučí s bratrem, vzdá se rytířství a se svým koněm se vrátí k Brooke, aby mohli společně odklusat při západu slunce.

Věřím, že by na mě film fungoval před deseti lety a pustila bych si tuhle vánoční šílenost během svátků ještě alespoň třikrát. Nicméně mi není dvanáct a i přesto, že od romantické komedie s vánoční tematikou neočekávám kultovní bombu, musí mít trochu víc než pohledného herce aby mě zaujala. Pusťte pohádku svým dětem, mladším sestrám a neteřím a garantuju vám, že budou děj hltat s blaženým úsměvem. Vám jsem ale ušetřila čas a absurditu s názvem Předvánoční večer jsem shlédla sama.

Zobrazeno 1939 krát
Naposledy upraveno: čt., 5. prosinec 2019 23:03
Karolína Krhutová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste