Vytisknout tuto stránku
pá., 6. prosinec 2019 13:38

Stará tanková střelnice se promění na park

Pozorovatelny tankové střelnice, které brzy čeká demolice Pozorovatelny tankové střelnice, které brzy čeká demolice Zdroj: Josef Podolák
Milovice - Část bývalého vojenského areálu na Nymbursku již brzy projde proměnou. Na jeho místě bude park a rybník pro kachny.

Na území staré tankové střelnice v Milovicích má nově vyrůst park. Plánovaná je demolice tankových střílen, výstavba cyklostezky a dráhy pro bruslaře společně s výsadbou nových stromů. Celý park město propojí novými cestami s parkem Mirakulum a okolními obcemi. Cenu projektu jeho autoři odhadují na 15 až 20 milionů korun, hotový by měl být do dvou let.

Od odchodu sovětských vojsk v roce 1991 a následném zrušení vojenského újezdu Milovice místní budovy chátrají. Rozsáhlý objekt, který má vlastní letiště s 44 hangáry, část železniční tratě, ubikace, tankodrom, tankovou střelnici a sklady munice, je již téměř 30 let opuštěný.

Po zániku vojenské funkce vláda rozdělila celé území mezi okolní obce. Na hlavy zastupitelstev několikatisícových vesnic tak připadla správa jednotlivých úseků. V některých objektech, zejména ve starých ubikacích se později usadili lidé bez domova, v některých se konají turnaje v airsoftu, část dokonce město Milovice přeměnilo na bydlení. Teď ale plánuje vytvořit novou zónu, která by měla nově zrekonstruované byty oddělit od okolních lesů poskytujích útočiště divokým zvířatům.

Zobrazeno 1044 krát
Naposledy upraveno: pá., 6. prosinec 2019 18:32
Petr Antoš

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste