Vytisknout tuto stránku
pá., 6. prosinec 2019 14:21

RECENZE: Tobii PCEye Go – ovládání počítače očima

Tobii PCEye Go Tobii PCEye Go Zdroj: Tereza Bandžuchová
Švédská firma Tobii je patrně nejznámějším výrobcem přístroje, který umožňuje ovládat počítač pomocí sledování očí . Přestože se svým posledním produktem míří spíše na komunitu počítačových hráčů, její předchozí výrobky pomohly hendikepovaným lidem s omezenou funkčností rukou. Jedním z vlajkových produktů starší generace je Tobii PCEye Go, který jsem měla tu čest vyzkoušet na vlastní oči.

tobii2

Oční navigaci Tobii PCEye Go představuje asi 19,5 centimetrů dlouhý černý lesklý kvádr, který se magnetickým proužkem zavěšuje na rámeček displeje. Napájí se přímo z počítače pomocí USB kabelu. Po nakonfigurování začne přístroj, pokud člověk sedí ve správné vzdálenosti, okamžitě snímat oči. Dvě diody svítící infračerveným světlem ozařují vaše oči a vytváří na nich odlesky, které sledují kamery taktéž umístěné v oční navigaci. Díky tomu dokáže přístroj vyhodnotit, jakým směrem se díváte.

kalibrace2 1

Aby Tobii mohlo stále snímat uživatelovy oči, musí se přístroj čas od času kalibrovat. Během tohoto procesu se na obrazovce objeví tečky, které musí uživatel svýma očima sledovat (viz obr.).

Po nainstalování Tobii přibude na okraji displeje úzký pruh, který má uživateli pomoci s nejčastějšími funkcemi, jež může potřebovat (viz níže, na mém snímku obrazovky je vpravo). První ikona, znázorněná myší se šipkou, znamená „táhni a pusť“. Další v pořadí jsou „rolovat“ (jedná se o obdobu prostředního tlačítka myši), „levý klik“, „funkční nabídka“ (která překryje obrazovku a nabídne vám další postup), „pravý klik“, „dvojitý klik“, „klávesnice“ (k té se vrátím později) a „nastavení“.

Prvním uživatelským dojmem často bývá pocit nepohodlí. Pokud je ovládání správně nakonfigurováno, svítí vám přesně do očí, jimž chvíli trvá, než se tomu přizpůsobí. Pomocí Tobii také nelze odemknout obrazovku u počítače, je k tomu tedy potřebná asistence. Ze začátku je také potřeba přemýšlet, kam se člověk dívá, protože obvykle očima těká po obrazovce, a to Tobii mate, poté ale tento nástroj již funguje zcela bezproblémově a s jeho přesností nebyly potíže. Kurzor se na obrazovce pohyboval přesně tak, jak se pohybovaly mé oči, když jsem se podívala na nějaké místo, Tobii chvíli počkal, jestli se tam dívám záměrně nebo ne a až teprve poté „klik“ potvrdil.

S ovládáním klávesnice, a tedy se samotným psaním také nebyl žádný problém. Klávesnice je značně podobná dotykové, dá se vertikálně posouvat pomocí ikony potřebujete a disponuje (podobně jako chytré mobilní telefony) funkcí predikce, které jako tradičně ne vždy zcela odpovídaly tomu, co jsem chtěla napsat.

tobii3 copy

Tobii má samozřejmě svá omezení. Například na malování je v podstatě nepoužitelný. Nevýhodou může být rozhodně i jeho cena. Málokterý hendikepovaný uživatel si může dovolit „hračku“ za skoro 50 000 korun. A značně zanedbaná (alespoň v ČR) je i samotná propagace tohoto produktu. Jen málo potenciálních uživatelů tak ví, že se dá počítač ovládat i očima. 

tobii pocitac

Zobrazeno 1711 krát
Naposledy upraveno: so., 7. prosinec 2019 15:59
Tereza Bandžuchová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste