Vytisknout tuto stránku
pá., 6. prosinec 2019 14:43

Spolek Milion chvilek pro demokracii naplánoval další sérii protestů, první z nich přesouvá kvůli velkému zájmu na Václavské náměstí

Spolek Milion chvilek žádá odstoupení premiéra Andreje Babiše Spolek Milion chvilek žádá odstoupení premiéra Andreje Babiše Zdroj: ČTK
Spolek Milion chvilek pro demokracii v reakci na poslední vývoj kolem auditní zprávy Evropské komise týkající se premiéra Andreje Babiše oznámil další vlnu demonstrací. První z nich proběhne v úterý 10. prosince. Původně se měla uskutečnit na Karlově náměstí, ale kvůli velkému zájmu se přesouvá na Václavské. Na Facebookové události úterního protestu projevilo již nyní zájem přes 40 000 lidí.

„V tuto chvíli máme opět trestně stíhaného premiéra. Po evropském auditu, který potvrdil obrovský premiérův střet zájmů a neoprávněné čerpání financí z veřejných rozpočtů, je to tento týden již druhý skandál, který jasně ukazuje na nutnost premiérovy okamžité demise. Problémy Andreje Babiše zásadně poškozují celou republiku. Rozhodli jsme se proto, že nebudeme čekat s dalšími protesty až do ledna. To, co se děje, je zcela nepřijatelné,“ uvádí v tisková zpráva Milionu chvilek.
Původně chtěli aktivisté protestovat až v lednu, kvůli středečnímu obnovení premiérova trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo se ale rozhodli nečekat. Do Vánoc se tedy ještě uskuteční dvě akce. První shromáždění proběhne v pondělí 16. prosince po celé České republice kromě Prahy a krajských měst, aby se protesty přelily do co nejvíce obcí, a druhé ve čtvrtek 19. prosince v krajských městech kromě Prahy. Hlavním požadavkem stále zůstává demise Andreje Babiše, heslem demonstrací bude „Konec vlády jedné straky".
Spolek na Letné vyzval premiéra Babiše, aby odstoupil do 31. prosince, pokud neodvolá Marii Benešovou a nezbaví se holdingu Agrofert. Také představil novou výzvu obsahující tři body, které mají platit nejen za Babišovy vlády, ale i v budoucnu. Podepsalo ji už přes 200000 lidí.
Stíhání v Kauze dotačního podvodu Čapí hnízdo začalo v roce 2017. Letos v září ho státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil, ale ve středu jeho nadřízený Pavel Zeman oznámil, že zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání. Případ se tím vrátil polici do vyšetřovací fáze.

Zobrazeno 1091 krát
Naposledy upraveno: so., 7. prosinec 2019 23:18
Monika Kupková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste