Vytisknout tuto stránku
pá., 6. prosinec 2019 15:22

Ministerstvo souhlasí s rozšířením ostravské spalovny, bouří se město, kraj i místní

Spalovna nebezpečných odpadů v Ostravě Spalovna nebezpečných odpadů v Ostravě Zdroj: arnika.cz
Ostrava - Ministerstvo životního prostředí ve středu udělilo souhlas s rozšířením spalovny nebezpečného odpadu v Ostravě-Mariánských Horách. Proti bylo jak město, tak městské obvody, Moravskoslezský kraj i obyvatelé.

“Zase jde vidět, jak na nás tady Pražáci uplně kašlou, je to hnus,” říká šedesátiletý Milan Fousek, který bydlí poblíž Mariánských Hor více než dvacet let. “Když jsem to četl v novinách, říkal jsem si, co to sedí na ministerstvu za hlupáky,” dodal.

Podobně rozhořčený je kvůli rozhodnutí i ostravský primátor Tomáš Macura. „Stanovisko je postaveno na tom, že údajně ten projekt více škodlivin odebere, než přidá. Ale ta úvaha je pro mě úplně bizarní,“ uvedl.

Ministerstvo životního prosředí ve svém stanovisku uvádí, že stanovilo investorovi jedenáct závazných podmínek, které musí dodržet - a díky nim kompenzuje situaci. “Ministerstvo pak nemá podle evropské směrnice EIA jinou možnost než vydat souhlasné stanovisko,” stojí dále ve zprávě. Podle Macury je však opatření nedostatečné. ”Považovat toto za kompenzační opatření považuju za výsměch,” uvedl.

Vedení města nyní zjišťuje, jaké kroky může proti rozšíření spalovny podniknout. Stanovisko je však neodvolatelné a investor s rozšířením může začít prakticky ihned. „Můžeme se bránit jen v územním řízení. Chceme na svou stranu získat i kraj, abychom postupovali jednotně,“ dodal ostravský primátor.

Zobrazeno 1034 krát
Naposledy upraveno: so., 7. prosinec 2019 23:34
Tobiáš Czekaj

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste