Vytisknout tuto stránku
so., 7. prosinec 2019 19:53

Karamelky svým bojovným výkonem zdolaly Chelsea

Duncan Ferguson oslavuje svoje první trenérské ligové vítězství Duncan Ferguson oslavuje svoje první trenérské ligové vítězství Zdroj: Everton FC (Facebook)
Duncan Ferguson si v anglické lize odbyl svůj trenérský debut. Nahradil Marco Silvu a nutno říct, že si svoji premiéru na lavičce nemohl představovat lépe. Bývalý útočník Newcastlu, Rangers a Evertonu, za které odehrál 253 zápasů a vstřelil 65 gólů, potvrdil, že nové koště dobře mete a naordinovaným bojovným výkonem svých svěřenců překvapil utrápenou Chelsea.

Hned začátek zápasu zvládl Everton na výbornou. Už pět minut po úvodním hvizdu totiž zprava centroval Sidibé a Richarlison se z malého vápna nemýlil. Nutno říci, že bránění stoperů Chelsea bylo takové, jaké bylo, a tak jeho hlavička neomylně zaplula do sítě a hráči mohli slavit. O několik chvil poté, v 16. minutě, mohl slavit Dominic Calwert-Lewin, ale trefil pouze brankáře Kepu. Po šancích Evertonu se hlavního slova ujali domácí fotbalisté a delší čas kontrolovali hru. Zajímavostí je, že z celkového zápasu měl Everton ve svém držení míč pouze ve 30%, Chelsea naopak v 70%. V půli prvního poločasu Willian vybídl ke skórování Tammyho Abrahama, ale jeho rána z první prosvištěla pouze kolem levé tyče. Centrované míče byly jednou z cest, jak chtěla Chelsea ohrozit branku Evertonu, ale obrana se s nimi vetšinu času vypořádala.

To už nám ale začal druhý poločas a Everton přidal další gól. Nepochopitelnou minelou se blýsknul Kurt Zouma, který podcenil vysoký míč a Calwert-Lewin se z malého vápna nemýlil. Další gól mohli hosté přidat posléze, ale Kepa Richarlisona vychytal. V 52. minutě se do míče z první opřel Mateo Kovačič a jeho pokus skončil v Pickfordově svatyni. Fotbalisté Chelsea vycítili, že tento zápas není ztracený a na chvíli se opět chopili otěží zápasu. Everton útoky trpělivě odvracel a v 60. minutě se pohlednou individuální akcí zaskvěl Theo Walcott. Prošel přes dva obránce, ale na Kepu nevyzrál. Ke konci zápasu už docházely síly a došlo i na nucené střídání. Levý bek Lucas Digne odešel a své si odehrál Leighton Baines, o kterém můžeme říct, že patří mezi legendy Evertonu. Vždyť za Toffees odehrál 412 ligových zápasů, ve kterých přidal 32 gólů a 59 asistencí. A to jsou na levý kraj obrany více než slušná čísla.

Deset minut před koncem zápasu se ve velké šanci ocitl Mason Mount, ale jeho pokus obrana zablokovala. Gólovou dorážku Césara Azpilicuety Pickford úžasně vytáhl nad břevno. Finální nápor Chelsea vůbec nevyšel, Kepa nesmyslnou rozehrávkou namazal Daviesovi, roli v tom hrál také nepozorný Zouma, který si to šinul na bránu. Ve sněti těl se však nedokázal prosadit, jehu ránu protihráči zablokovali. K dorážce se dostal Calwert-Lewin a gólem, který prošel Kepovi mezi nohama, korunoval vítězství Evertonu. Ten se zároveň vyšvihl ze sestupových příček. Chelsea naopak prohrála ve třech po sobě jdoucích ligových zápasech ze čtyř a na Manchester City, který doma překvapivě prohrál s United, ztrácí 3 body.

Příští zápas se hráči Evertonu utkají s Manchester United, který na Etihadu překvapivě porazil Manchester City. Na Stamford Bridge zavítá Bournemouth, který dnes zcela jednoznačně prohrál proti Liverpoolu s výsledkem 3:0.

3 skutečnosti, které se nám v tomto zápase potvrdily :

Dominic Calwert-Lewin je platným hráčem a prokazuje to pokaždé, kdy nastoupí

Nezáleží koho Everton koupí jako posilu do útoku. Všechny je nakonec posadí Calwert-Lewin, který nestál vůbec nic. Jen si připomeňme, kdo se neúspešně zkoušel prosadit v útoku Evertonu poslední čtyři roky - Moise Kean, Sandro Ramírez, Oumar Niassé, Cenk Tosun, Ener Valencia, Samuel Eto'o. Dominic Calwert-Lewin sice není takový zabiják ve vápně jako byl například Romelu Lukaku, který v roce 2017 odešel do Manchesteru United, ale je vidět, že se na něj dá spolehnout z jiného důvodu. Duely nevypouští, o každý míč bojuje a nenechá soupeři nic zadarmo. Ještě doufat, že mu to začne více pálit a Everton bude brzo mít svoje vysněné číslo 9.

Problém s Kepou

Pojďme si připomenout, že Kepa Arrizabalaga je nejdražší golmán světa (80 mil. liber). Hráč s takovou cenovkou by měl předvádět odpovídající výkony. Opak je pravdou, Kepa chytá otřesně. V dnešním zápase měl úspešnost zákroků pouze 55%, to znamená, že pustil každou druhou střelu, kterou na něj hráči vyslali. Důvod, proč Chelsea není v sestupové zóně, není zásluha Kepy, ale Jorginha, Kantého a Tomoriho, kteří díky svým defenzivním schopnostem a kontrole míče zamezují protovníkům vystřelit na bránu. Dnes chyběl Tomori i Jorginho a všichni vidíme, jak to vypadalo. Everton poslal na bránu Chelsea 13 střel a 7 skončilo gólem. Hráč takové cenovky si nemůže dovolit pustit 3 góly ze 7 střel. Dobré jméno mu nedělá ani jeho nejistá rozehrávka. Kdo ví, možná by mu lépe šla kariéra trenéra... 

Nový trenér, nový obraz hry?

Po vyhození Marco Silvy převzal tým Duncan Ferguson. Týmu konečně dodal nějakou tvář, hráči působili koncentrovaně, byli motivovaní a počínali si důrazně. Formace 4-4-2, se kterou nastoupil k dnešnímu zápasu, se u jeho jmenovce a věhlasnějšího trenéra Alexe Fergusona, který vedl v letech 1986-2013 Manchester United a získal s ním 13 titulů Premier League, stala velice účinnou a efektivní. Je tohle ta cesta? 

 

 

Zobrazeno 982 krát
Naposledy upraveno: po., 9. prosinec 2019 23:57
Jan Hegr

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste