Vytisknout tuto stránku
po., 9. prosinec 2019 00:51

Ulice Hongkongu zaplavily stovky tisíc lidí při příležitosti šestiměsíčního výročí protestů

Stovky tisíc lidí zaplnily ulice Hongkongu Stovky tisíc lidí zaplnily ulice Hongkongu Zdroj: channelnewsasia.com
Hongkong – Protivládní demonstranti se zúčastnili největšího masového shromáždění za několik měsíců. Stalo se tak 8. prosince v den šestiměsíčního výročí od počátku protivládních protestů. Byl to od srpna první protest, který policie povolila. Účastníci procházeli ulicemi s otevřenou dlaní a jejich pět natažených prstů symbolizovalo pět požadavků, které má vláda vyslyšet. Když se setmělo, rozsvítily telefony a se svítícími displeji nad hlavami pochodovali dál.

„Bez ohledu na to, jak vyjadřujeme své názory, pokojným pochodem, civilizovanými volbami, vláda nás nebude poslouchat," řekl padesátiletý demonstrant jménem Wong, který byl mezi stovkami přicházejících na nedělní shromáždění. „Poslechne pouze rozkazy Čínské komunistické strany,“ dodal.

Demonstrace probíhala formou pochodu skrz centrum města a podle odhadů se celkem zúčastnilo přes 800 tisíc lidí. Jak vláda, tak i policie kladly důraz na klidný průběh. Organizátoři rozmístili po délce trasy vojáky, kteří měli zajistit, aby se lidé drželi naplánované cesty. Policie vše pozorovala z povzdálí.

I přestože většina demonstrantů nechtěla vyvolávat konflikty, na některých místech stejně došlo k poničení obchodů a budov. Budovy nejvyššího a odvolacího soudu demonstranti posprejovali a poničili amatérskými výbušninami. Někteří z protestujících jako reakci na setkání s policií začali v centru stavět barikády, tím došlo k zastavení pochodu. Nakonec se protestující rozhodli ustoupit. Celá akce se tedy odehrála bez větších konfliktů.

 

Zobrazeno 881 krát
Naposledy upraveno: út., 10. prosinec 2019 20:17
Martina Jónová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste