Vytisknout tuto stránku
po., 9. prosinec 2019 18:01

Rusko bude na čtyři roky bez vrcholového sportu kvůli dopingu. Jak to bude s fotbalisty a tenisty?

Rusko bude na čtyři roky bez vrcholového sportu kvůli dopingu. Jak to bude s fotbalisty a tenisty? Zdroj: ČTK/AP
Laussane - Světová antidopingová agentura (WADA) v pondělí potvrdila, že Rusko nejspíš vyloučí ze světových šampionátů. Zákaz se týká hlavně olympiád v Tokiu 2020 a Pekingu 2022, ale také mistrovství světa ve fotbale a hokeji. Nyní mají Rusové 21 dní na odvolání. „Ruský doping soustavně znevažuje čistý sport. Rusko dostalo spoustu příležitostí napravit své chyby, místo toho ale dál lhalo a pokračovalo v podvodech," řekl prezident WADA Craig Reedie.

Pro Mistrovství Evropy se nic nemění

Prestože součástí verdiktu je i zákaz pořádat turnaje na světové úrovni, v ruském Petrohradu se odehrají zápasy skupiny B. Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) ve svém prohlášení uvedla, že Rusko může splnit své stávající závazky. Zákaz se tedy EURA 2020 netýká. To platí i pro finále Ligy Mistrů v roce 2021. Podle WADA není Mistrovství Evropy globální akcí, nýbrž lokální, a proto ruský tým může startovat. Rusko je navíc jeden z pořádajících států a hledání nového pořadatelského města by bylo podle UEFA příliš složité.

V Kataru se ruská vlajka neobjeví, kvalifikaci hrát mohou

Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) ve svém prohlášení uvedla, že se ruský fotbalový tým závěrečného turnaje světového šampionátu ve fotbale 2020 zúčastnit nemůže. V kvalifikaci se ale nejspíš objeví. „V kvalifikaci se nerozhoduje o celkovém vítězi, zákaz se týká jen konečného turnaje, kde už se o vítězi rozhoduje," řekl pro BBC předseda kontrolní komise WADA Jonathan Taylor. Ruští fotbalisté, kteří splní požadavky antidopingové organizace, mohou FIFU požádat o start pod neutrální vlajkou. „Hymna ani státní vlajka se však na turnaji určitě neobjeví," pokračoval Taylor.

Davis Cup bez ruského tenisu

Na turnajích Asociace tenisových profesionálů (ATP) a Ženské tenisové asociace (WTA) budou startovat ruští tenisté bez omezení, a to včetně grand slamů. Tyto turnaje totiž pořádají nezávislé organizace. Davis cup je však pod záštitou Mezinárodní tenisové organizace (ITF) a zákaz by ruské tenisty neměl minout. Na vyjádření ITF se stále čeká.

Záleží na verdiktu po odvolání

Konečné slovo týkající se startu ruských sportovců mají jednotlivé organizace. „Bude odvolání ke sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne, kde se pravděpodobně řekne, že neexistuje kolektivní vina pro všechny ruské sportovce," předpověděl pro Radiožurnál další vývoj Michal Polák z českého antidopingového výboru.

Na Olympiádě pod neutrální vlajkou. Situaci okomentoval i Dmitrij Medveděv

Pokud se prokáže, že neexistuje vina všech sportovců, budou někteří z nich startovat pod neutrální vlajkou. Musí ale prokázat, že s dopingem neměli nic společného. Stejně tak tomu bylo na Zimní olympiádě 2018 a některých atletických závodech. Podle premiéra Ruské federace Dmitrije Medveděva nenesou zodpovědnost všichni. „Myslím, že musíme být tvrdší vůči všem, kteří se rozhodnou doping použít. S tím, že hlavní zodpovědnost je na sportovci a jeho lékaři. Za druhé mi ale všechno, co se pojí s dopingovým skandálem, připomíná nekonečný protiruský seriál," prohlásil Medveděv.

Zobrazeno 1202 krát
Naposledy upraveno: čt., 12. prosinec 2019 22:10
Vojtěch Banot

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste