Vytisknout tuto stránku
po., 9. prosinec 2019 22:32

Finské politice vládnou ženy, novou nejmladší premiérkou světa bude Sanna Marinová

Sanna Marin Sanna Marin Zdroj: facebook.com/ Sanna Marin
Helsinki - Nejmladší premiérkou na světě se v úterý stane Sanna Marinová. Do čela vládního kabinetu ji navrhla sociálnědemokratická strana. Dosavadní ministryně dopravy a komunikací tak nahradí Antti Rinneho, který odstoupil minulé úterý. Rinne tak učinil poté, co mu, kvůli postupu vůči dvoutýdenní stávce poštovních úředníků, důvěru vypověděla koaliční liberální strana Finský střed. 

Protesty mezitím prostoupily i do dalších odvětví finské ekonomiky. Hlavním důvodem stávky byla nespokojenost se mzdovým růstem na příští rok. 

Finskou politiku tak zcela ovládly ženy, vedou totiž všech pět koaličních stran. Čtyřem z nich je dokonce méně než 35 let. Rovněž v novém kabinetu by mělo z 18 ministerských pozic obsadit 12 žen. To je v politice, kterou mnozí považují spíše za mužskou záležitost, zcela ojedinělý jev.

Sanna Marinová vstoupila do finské politiky ve věku 27 let, když jí zvolili do městské rady Tampere. O rok později se stala dokonce starostkou tohoto třetího největšího města ve Finsku. V úspěšné politické kariéře pokračovala i v roce 2015, když se dostala do finského parlamentu za sociálnědemokratickou stranu. V červnu 2019 nastoupila do vládního kabinetu jako ministryně a desátého prosince už bude skládat premiérskou přísahu.

Před novou finskou premiérkou tak stojí těžký úkol rychle se dohodnout s odboráři. Dosavadní stávky totiž způsobily dle odhadů ekonomů škodu finské ekonomice za více než 13 miliard korun.  

Zobrazeno 3318 krát
Naposledy upraveno: st., 11. prosinec 2019 14:00
Kryštof Továrek

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste