Vytisknout tuto stránku
po., 16. prosinec 2019 19:55

Vědci pouštěli snímek Dotek zla laboratorním myším. Zkoumali tak jejich mozky.

Ve výzkumu vědci pouštěli hlodavcům černobílé filmy Ve výzkumu vědci pouštěli hlodavcům černobílé filmy Zdroj: https://2newthings.com/monitoring-mental-activity-mice-watching-movies/
Seattle - Vědci se pomocí originální metody zaměřili na výzkum mozkových buněk a jejich funkcí. Pouštěli hlodavcům černobílé filmy a poté sledovali mozkovou aktivitu myší. Tento na první pohled roztomilý experiment odhalil, že se téměř devadesát procent buněk vůbec nechová tak, jak se vědci domnívali. Čerstvě uveřejněná studie tak položila základy pro zcela nové výzkumy v oblasti neurovědy.

Vědecký tým pod vedením Saskie E. J. de Vries z Allen institute for Brain Science zkoumal téměř šedesát tisíc neuronů na 243 myších. Tento výzkum vyvrátil padesát let starou domněnku, že většina buněk v mozku zastává pouze jednu funkci – například že se stará pouze o vnímání černé a bílé barvy. Vědecký tým pouštěl myším záběry z noirových filmů jako například Dotek zla od Orsona Wellese a následně se zabývali děním v mozku hlodavců. Podle původních předpokladů se však zachovalo přibližně jen 10% mozkových buněk a de Vries uvádí, že zbytek vůbec nevypadá jako to, co známe z učebnic. Některé buňky reagují jen na určité výjevy, jiné reagují na všechno a přibližně třetina zkoumaných buněk nereaguje vůbec na nic.

„Co tedy neurony vůbec dělají?“ ptají se vědci ve své studii publikované v Nature Neuroscience. Na zodpovězení této otázky je zapotřebí další výzkum. Jeden z hlavních autorů studie Michael Buice uvádí, že třetina neuronů pravděpodobně nereagovala proto, že zkrátka nedostala vhodný podnět. „Snažíme se to napravit další sérií experimentů, kdy myším ukážeme tolik věcí, kolik jen bude možné,“ uvedll Buice pro web Geekwire.com.

Saskia de Vries však dodává, že pokud takové množství buněk funguje jinak, než si vědci mysleli, neznamená to, že předchozí studie jsou zcela mylné. Zkrátka tímto způsobem funguje jen mnohem menší část neuronů. Na potvrzení těchto slov si však budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Zmíněný výzkum trval tři roky a jen těžko se dá odhadnout, jak dlouho zabere další.

Zobrazeno 1152 krát
Naposledy upraveno: út., 17. prosinec 2019 14:04
Ela Filoušová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste