Vytisknout tuto stránku
út., 17. prosinec 2019 01:09

Obyvatelé ostrova Bougainville se vyslovili pro nezávislost

Zřejmě vznikne nový stát světa Zřejmě vznikne nový stát světa Zdroj: WIkipedia.org/Aliasd
Bougainville - Podstatná většina obyvatel ostrova Bougainville se v referendu rozhodla, že si přeje absolutní samostatnost na souostroví Papua-Nová Guinea. Výsledky hlasování tak pravděpodobně znamenají vznik nového státu.
Ostrov nyní patří Papui_Nové Guineji Youtube / ABC World

Ostrov v Tichomoří, který se nachází ve vodách oddělujících Asii a Ameriku, byl V letech 1988 – 1998 místem ozbrojeného konfliktu, ve kterém bylo ztraceno 20 000 lidských životů. Místní povstalci bojovali s vojáky souostroví Papua-Nová Guinea o to, jak se bude nakládat s bohatými zásobami mědi a zlata, kterými Bougainville disponuje, a také o samostatnost území. Jako součást mírového procesu, který byl sjednán roku 1998, bylo dohodnuto lidové hlasování, které se konalo na začátku prosince tohoto roku. Na průběh plebiscitu dohlížel někdejší irský premiér Bertie Ahern.

Voliči v hlavním městě Beka oslavovali, zpívali, tančili a dokonce doprovodili k volební místnosti prezidenta regionu Johna Momise. "Je zřejmé, že lidé nyní mají náladu slavit. Já se k nim přidávám, protože mají všechna práva slavit," vyjádřil se k události Momis. Hlasování se zúčastnilo více než 181 000 obyvatel a osmadvedasát procent z nich dalo přednost nezávislosti. Rozhodnutí však zatím není závazné. 

O výsledcích hlasování bude nejprve jednat parlament Papui-Nové Guineji, jelikož je nyní Bougainville její autonomní součástí. "Pro zbytek země se jedná o velký výsledek. Prosím poskytněte Papui-Nové Guineji dostatek času, aby tento výsledek absorbovala," uvedl předseda vlády James Marape. Následně spolu povedou rozhovory vlády obou území o oddělení. Momentálně tak není jasné jak dlouho bude celý proces trvat.

Zobrazeno 1191 krát
Naposledy upraveno: út., 17. prosinec 2019 11:05
Markéta Chudějová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste