Vytisknout tuto stránku
út., 17. prosinec 2019 14:43

V nominaci na Oscara jsou i dva české filmy

Snímek z filmu Dcera režisérky Kashcheevové Snímek z filmu Dcera režisérky Kashcheevové Zdroj: www.kviff.com
USA – Akademie filmového umění a věd zveřejnila shortlist kandidátů na Oscary za rok 2019. Za Českou republiku jsou nominováni v kategorii Nejlepší zahraniční film Nabarvené ptáče od režiséra Václava Marhoula a v kategorii Krátký animovaný film je zde Dcera režírovaná Dariou Kashcheevovou. O umístění v užším výběrů pěti filmů v každé kategorii rozhodne hlasování od 2. do 7. ledna 2020, finální nominace budou zveřejněny 13. ledna. Předávání cen proběhne 9. února v Dolby Theatre v Los Angeles, Kalifornie.

Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula je film natočen podle knižní předlohy polského spisovatele Jerzyho Kosińského. Román i film je o chlapci, který putuje po východoevropském venkově, děj se odehrává během druhé světové války. Protože jechlapec židovského původu, musí se vyrovnávat s předsudky a nemá to vůbec jednoduché. Film získal Zlatého lva za nejlepší film a Studentskou cenu UNICEF v rámci boje za dětská práva.

Loutkový film Dcera Darie Kashcheevové vypráví o vztahu otce a dcery. Snímek je plný napětí a emocí. Emocionálnost podporuje dynamická kamera, též se objevují detailní záběry na tváře loutek, které působí životním dojmem. Tento film získal studentského Oscara, dvě ceny na festivalu v Annecy a několik dalších.

Ve výběru zahraničních filmů se letos objevují filmy jako například Parazit jihokorejského režiséra Bong Joon Ho, snímek nás zavede do chudé ale vynalézavé rodiny žijící v Soulu. Jedná se o drama schované za komedii. V kategorii Nejlepší píseň jsou zastoupeny filmy Aladdin, Frozen II nebo třeba již zmíněný Parazit. Cenu za Nejlepší filmové efekty mohou získat například filmy Avengers: Endgame, Star Wars: The Rise of Skywalker či Lví král.

Zobrazeno 1181 krát
Naposledy upraveno: út., 17. prosinec 2019 15:39
Lenka Vacková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste