Vytisknout tuto stránku
st., 1. leden 2020 20:39

Uzavření extraligy aneb tonoucí se stébla chytá

Pardubice jsou po 32 kolech stále poslední Pardubice jsou po 32 kolech stále poslední Zdroj: isport.blesk.cz/
V českém hokeji momentálně není téma, které by se řešilo více než spekulace o údajném uzavření české nejvyšší soutěže. Tato zpráva zaskočila nejen hokejovou veřejnost, ale i značnou část hokejových odborníků a osobností, například Milana Gulaše, Dominika Hrachovinu nebo Marka Sýkoru. A není se čemu divit. Vždyť právě před začátkem letošního ročníku si kluby odhlasovaly přímý sestup a po čtyřech měsících se má toto pravidlo měnit, navíc během rozehrané sezóny. Jak tento pokus o další „převrat“ v extralize dopadne?

Tento počin jde ruku v ruce s převzetím Asociace profesionálních klubů (APK) jako řídícího orgánu extraligy. Momentálně má českou nejvyšší soutěž pod palcem Český hokej, nicméně podle smlouvy může APK zažádat do konce ledna o převzetí extraligy. Pokud tak učiní, svaz musí vyhovět. „Rozumím tomu, že vlastníci hokejových klubů chtějí co nejdůkladněji dohlížet na své investice. Je to zcela legitimní požadavek,“ řekl prezident Českého hokeje Tomáš Král v rozhovoru pro web hokej.cz. Jistě, toto je pochopitelný krok, majitelé investují nemalé částky na provoz a je tedy logické, aby měly kluby kontrolu nad ligou. Nicméně je zvláštní, že se k tomuto kroku odhodlaly až teď. Narovinu si přiznejme, že si některé týmy chtějí vytvořit pevnou půdu pod nohama a mít jistotu účasti v extralize i další roky. Hlavními iniciátory mají být Jiří Šlégr z Litvínova a Jaromír Jágr z Kladna, návrh podporují i v Pardubicích či ve Vítkovicích, tedy zástupci klubů, které jsou přímým sestupem nejvíce ohroženy. Při vyrovnanosti letošního ročníku je v sestupu namočeno daleko více mužstev, než tomu bylo v minulých letech. V hokejových organizacích teď vládne panika, vždyť sestup by pro mnohé z nich mohl mít katastrofické následky. Odliv hráčů, ztráta sponzorů a možný krach je noční můrou každého majitele. Je jasné, že od manažerů je to čirý alibismus a možnost, jak zatáhnout za záchrannou brzdu a napravit fiasko, které způsobili. Ovšem právě onen alibismus může mít pro český hokej fatální následky. Nejen, že vrazí kudlu do zad prvoligovým klubům, jejichž celoroční snaha by přišla nazmar, ale také znehodnotí celou extraligu. Boje o titul by se účastnilo jen pár klubů, které disponují velkými finančními prostředky, další týmy by se snažily o zázrak a zbytek klubů by dělalo jen sparing partnera. Na přelomu listopadu a prosince týmy na posledních příčkách sezónu odpískají, od každého budou dostávat příděly a z extraligy se stane jedna velká fraška. Týmy z první ligy ztratí motivaci, vytratí se konkurence a už tak špatný stav našeho hokeje nabyde daleko horších rozměrů. Naštěstí jsou to všechno jen spekulace a můžeme jen doufat, že spekulacemi zůstanou.

V našich končinách na takový model zkrátka nejsme zvyklí. Uzavření extraligy by mohlo fungovat, nebylo by od věci extraligu rozšířit, ale musel by se kompletně překopat hrací model a v podstatě přeorganizovat fungování v českém hokeji. Jenže takový zásah do organizační struktury se nevyřeší během týdne a už vůbec ne v polovině rozehrané sezóny. Svaz už musí přestat dělat věci horkou jehlou, přestat měnit pravidla, která napřesrok opět zruší a konečně vytvořit dlouholetou fungující koncepci, především pro mládež, abychom po letech byli v mládežnických kategoriích znovu konkurenceschopní a dohnali vlak, který nám už dlouhá léta ujíždí, ož se opět ukázalo na mistrovství světa juniorů v Ostravě a Třinci.

Zobrazeno 1333 krát
Naposledy upraveno: pá., 3. leden 2020 19:25
Jan Lužný

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste