Vytisknout tuto stránku
st., 5. únor 2020 13:27

Senátoři rozhodnou o Kuberově nástupci do 19. února

Schůze Senátu Schůze Senátu Zdroj: www.senat.cz
PRAHA – Senátoři rozhodnou o novém předsedovi horní komory 19.února. Oznámili to předsedové senátních frakcí. Na post předsedy Senátu budou kandidovat současný první místopředseda Jiří Růžička (STAN), který po smrti Jaroslava Kubery dočasně vykonává funkci předsedy a předseda senátorů za ODS Miloš Vystrčil. Ten by mohl být příštím předsedou senátu, protože kromě podpory křesťansko-demokratických senátorů bude mít i podporu od senátorů za ANO.

 

Křesťanští demokraté a ANO chtějí Vystrčila podpořit zejména proto, že nehodlají měnit uspořádání Senátu. Protože Jaroslav Kubera byl předsedou Senátu za stranu ODS, chtějí, aby nový předseda byl rovněž z ODS.

Naopak STAN podle Petra Holečka (předseda frakce STAN) chce pozici předsedy Senátu proto, že Starostové a nezávislí se svými devatenácti senátory jsou nejsilnější frakcí Senátu, ODS má o jednoho méně.
Vládní strany ANO a ČSSD mají v Senátu menšinu. Celkem mají 20 senátorů, za ČSSD je senátorů 13, za ANO celkem 7. Opoziční strany mají v Senátu 68 mandátů. Zbylí dva senátoři jsou nezařazeni.

Zobrazeno 939 krát
Naposledy upraveno: čt., 6. únor 2020 10:03
Dušan Šiška

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste