Vytisknout tuto stránku
so., 22. únor 2020 21:12

Dlouhodobá výluka železničního uzlu Pardubice se blíží

Stanice Pardubice hlavní nádraži Stanice Pardubice hlavní nádraži Zdroj: Správa železnic
Pardubice - Cestování na hlavním koridoru mezi Prahou a Brnem značně zkomplikuje výluka dopravního uzlu Pardubice. Správa železnic chystá rozsáhlé opravy a modernizaci hlavního nádraží v Pardubicích. Stavební práce se zahájí již v sprnu a potrvají zhruba do října 2024. Celá přestavva se odhadem pohybuje okolo 44 miliard korun. „Tento významný počin je dalším krokem Správy železnic k bezbariérovosti české železnice," vyjádřil se generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

„Přístup na všechna nástupiště zajistíme podchody, které vybavíme eskalátory. O bezbariérový přístup se postarají výtahy v odjezdovém podchodu," řekl Svoboda. 

Počítá s rekontrukcí nástupišť do takové míry, aby splňovala bezbariétový přístup, a s přestavěním podstatné části kolejiště. Správa železnic prodlouží stávající podchody a vybuduje páté, ostrovní nástupiště. Dalšími prvky, které Správa železnic chystá modernizovat, jsou informační systémy pro cestující a různé technologické prvky, napříkad zvýšení průjezdné rychlosti z původních 100 kilometrů v hodině na 160 kilometrů v hodině. 

„Součástí projektu je také propojení přednádražního prostoru a jižní části města Pardubic, které zajistí nová bezbariérová lávka pro pěší," uvedl Svoboda. Lávka má propojit části města oddělené koridorem a spojit je s jinými, připravovanými investičními plány města. Z lávky povedou přístupy na nástupiště. 

V první fázi budou stavbu financovat národní zdroje. Nicméně se očekává, že později na stavbu přispějí evropské fondy. 

 

Zobrazeno 1097 krát
Naposledy upraveno: ne., 23. únor 2020 13:46
Zuzana Šplíchalová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste