Vytisknout tuto stránku
ne., 8. březen 2020 09:54

Film Nabarvené ptáče získal devět Českých lvů

Marhoul skromně dodal, že to opravdu nečekal Marhoul skromně dodal, že to opravdu nečekal Zdroj: Lukáš Oujeský
Praha – Stejně jako každý rok se i letos 7. března neslo pražské Rudolfinum v duchu filmů. Ceny Český lev, které uděluje Česká filmová a televizní akademie, se řadí k nejprestižnějším v Česku. Toto jsou jejich vítězové.

Asi těžko byste hledali film, který za rok 2019 rozpoutal u diváků větší diskuzi než Nabarvené ptáče. Není proto divu, že tento audiovizuální počin získal celkem devět ocenění v různých kategoriích. Václav Marhoul si na jeviště pro křišťálovou sošku přišel hned třikrát, a to za mimořádný počin v oblasti audiovize, za nejlepší film a nejlepší režii. Marhoulem to však nekončilo. Pro Lvy si přišli i Helena Rovná za nejlepší kostýmy nebo Ivo Strangmüller za nejlepší masky. Jana Vlasáka akademie ocenila za nejlepší filmovou scénografii. „Černobílý film je krásný a byl bych rád, kdyby jich vznikalo více, protože náš svět může být často i černobílý,“ pronesl Vladimír Smutný, když si přišel pro sošku za nejlepší kameru. Akademici také neopomněli vyzdvihnout vynikající zvuk a střih v podání Pavla Rejholece a Luďka Hudce.

Celý večer však nebyl jen dramatický. O odlehčení se postarala tragikomedie, kterou česká kina uvedla na podzim minulého roku. Vlastníci obdrželi celkem tři ocenění, včetně nejlepšího ženského hereckého výkonu v hlavní, a poté i ve vedlejší roli pro Terezu Rambu a Kláru Melíškovou. Sošku za nejlepší scénář převzal Jiří Havelka.

Ženskou kategorii tedy zabrali Vlastníci, a pak byla na řadě kategorie mužská. Tu na plné čáře vyhráli Staříci. Hlavní protagonisté, Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička se těšili z cen za nejlepší herecký výkon v hlavní a vedlejší roli. Nutno uznat, že název Staříci je poněkud úsměvný, vzhledem k příběhu filmu.

Určitě si ještě pamatujete na Dášu. Hláška „dycky Most“ byla v minulém roce slyšet snad ze všech koutů Česka. Cenu za nejlepší dramatický televizní seriál si tak nemohl odnést nikdo jiný než Petr Kolečko, Jan Prušinovský a Michal Reitler.

V kategorii za nejlepší studentský film zvítězilo krátké animované drama Dcera od Darji Kaščejevové. „V poslední době se mluví o tom, že český animovaný film je v rozkvětu. Jsem moc ráda, že toho mohu být součástí,“ poděkovala třiatřicetiletá rodačka z Tádžikistánu.

Cenu za nejlepší hudbu převzali Ivan Acher a Michal Novinski za doprovod k Hodinářově učni. Nejlepší televizním filmem nebo minisérií se stal Vodník režiséra Viktora Tauše. Nejlepším dokumentárním filmem se stala Dálava.

A Lva za mimořádný přínos české kinematografii si odnesl producent Jaromír Kallista. 

Zobrazeno 937 krát
Naposledy upraveno: ne., 8. březen 2020 15:56
Kateřina Drgová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste