Vytisknout tuto stránku
ne., 8. březen 2020 21:36

Karlovarská „fraška“ otřásla Extraligou. Celá situace je ale zbytečně nafouknutá

Hráči Karlových Varů v zápase ve Vítkovicích Hráči Karlových Varů v zápase ve Vítkovicích Zdroj: ČTK
Nevídanou vlnu nevole vyvolal krok Karlových Varů, které se rozhodly v zápasu 51. kola Tipsport Extraligy ve Vítkovicích nasadit čtrnáct juniorů, z toho deset debutantů. A-tým zůstal a trénoval ve Varech, zatímco junioři Energetiků se v Ostravě snažili o zázrak. Ten se nekonal, mladíci z Varů prohráli 8:2 a pomohli tak Ostravanům k udržení se mezi elitou. Po zápase se na sociálních sítích začaly šířit negativní ohlasy ze stran fanoušků, dva dny nato podala Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK) po svém zasedání podnět k disciplinární komisi, která vynese svůj rozsudek 11. března. Podle APK Karlovy Vary porušily paragraf 29 disciplinárního řádu soutěže a počínaly si proti duchu fair-play. Je to ovšem tak závažné porušení, nebo opět děláme z komára velblouda, jak je u nás zvykem?

Na začátek by se slušelo říct, že toto není první případ, kdy extraligový tým nasadil do zápasu juniory. V minulosti využila své mladíky například Slavia, Litvínov nebo Třinec. Není náhodou, že se k podobnému řešení uchylují trenéři těsně před začátkem playoff. Důvod je naprosto logický, o nic už nejde a opory týmu dostanou volno, aby načerpaly síly na nejdůležitější část soutěže. „Ve Varech devět roků nic nebylo, postup do předkola je obrovský úspěch a potřeboval jsem zkušené hráče nechat trošku odpočinout. Navíc jsme začali s dvou až třífázovými tréninky, abychom byli připraveni na příští pondělí, kdy začne předkolo. Po takové zátěži jsem nechtěl riskovat dlouhou cestu do Vítkovic, aby se nikdo nezranil,“ uvedl hlavní kouč karlovarské Energie Martin Pešout. Naprosto logické vysvětlení a pochopitelný postup. Kouč musí především myslet na prospěch svého mužstva a neohlížet se na ostatní, jestli náhodou někomu nezpůsobí újmu. S takovým uvažováním by svůj tým nikdy nikam nedotáhl.

Takže v čem se vlastně karlovarský případ liší? Údajně klub hrubě ovlivnil souboj o sestup. Na to se dá ovšem odpovědět tak, že kluby namočené v pásmu sestupu měly 51 kol na to, aby posbíraly dostatečný počet bodů a nemusely řešit záchranu Extraligy. Za jejich situaci rozhodně nemůže jeden zápas Karlových Varů. Největším motivem kritiky ale pravděpodobně byla spojitost s listopadovým zápasem proti Pardubicím, kdy vedení karlovarského klubu odmítlo odložit zápas poté, co Pardubice požádaly o přeložení zápasu kvůli viróze, která zdecimovala skoro celý kádr. Dynamo tak muselo postavit náhradníky z řad juniorů. Vary tehdy odůvodňovaly rozhodnutí tím, že by mohl vzniknout precedens, který by mohl být v závěru zneužíván k ovlivnění bojů o sestup. Ano, v tomto kontextu je kritika oprávněná a z tohoto pohledu bylo vyslání juniorky do Vítkovic poněkud nešťastným krokem.

Nicméně stále je tu otázka, zdali je skutečně nutné trestat tým za něco, co neporušil. Hráči Varů byli zaregistrovaní a pod smlouvami. Paragraf 29 je značně subjektivní záležitost. Fakt, že se Energetici odhodlali k využití mezery v pravidlech, není jejich chyba. „Každý trenér má svaté právo vybrat si sestavu, jenže tohle mi přišlo až jako znevážení soutěže. Vyvolalo to nejen v hokejových kruzích silně negativní ohlas,“ reagoval na celou situaci ředitel Extraligy Josef Řezníček. Pokud ale pravidla podobný postup nezakazují, jak tedy můžeme takové jednání kritizovat? Jestliže nechceme v Extralize tyto praktiky vídat, už dávno měla být zakomponována v pravidlech určitá omezení, která by stanovovala, kolik hráčů juniorského věku mohou trenéři do zápasu nasadit.

Můžeme polemizovat, zda bylo fér vůči Pardubicím a Kladnu takto pomoci jejich konkurentovi (Vítkovicím) v boji o záchranu. Na první pohled se může zdát, že ne, ovšem z pohledu Varů se jednalo a hájení vlastních zájmů. Nemusí se starat o týmy na spodku tabulky, to je jejich boj, karlovarský klub s tím nemá nic společného. Ten měl týden před začátkem důležité části soutěže, do které se dostal po devíti letech, a tak je jasné, že nechtěl nic ponechat náhodě. Poslat do Ostravy mužstvo v plné síle, které by se šetřilo a celý zápas jen odklouzalo a hrálo opatrně, by vyšlo nastejno. Varům zkrátka v zápase proti Vítkovicím o nic nešlo a riskovat zranění hlavních opor proti soupeři, který by hrál na krev, by nebylo rozumné řešení. Celou situaci vyřeší ve středu disciplinární komise, její šéf Viktor Ujčík už ale naznačil, že Karlovým Varům hrozí pokuta.

Zobrazeno 813 krát
Naposledy upraveno: út., 10. březen 2020 21:26
Jan Lužný

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste