Vytisknout tuto stránku
pá., 13. březen 2020 12:22

Hackeři napadli Fakultní nemocnici v Brně. Denně zde doktoři vyšetří přes 20 případů s podezřením na koronavirus

FN Brno FN Brno Zdroj: https://www.fnbrno.cz
Brno - Kybernetický útok na Fakultní nemocnici Brno způsobil výpadek počítačů, základní provoz je však zajištěn. Nemocnice ruší plánované operace. Útok se týká i Dětské nemocnice a porodnice v centru. Po sedmé hodině ráno záchranka zaznamenala také pětiminutový výpadek telefonních linek, zda to souvisí s kybernetickým útokem ještě není známo.

Systémy začaly postupně padat, proto byla nemocnice nucena vypnout všechny počítače. Recepty budou nyní lékaři vypisovat rukou nebo na strojích. Vyšetření a akutní operace stále fungují. Původním plánem byl převoz pacientů s akutními zákroky do jiných nemocnic, nakonec toto opatření však nebylo nutné.

Nemocnice ujišťuje, že i nadále provádí testování odběrů u pacientů s podezřením na koronavirus. Denně shromažďuje odběry asi od 20 lidí, a tak původně chtěla vzorky posílat do ostravské nemocnice. „Kapacita a průchodnost nemocnice je sice omezena, ale vyřešili jsme to odložením plánovaných výkonů,“ uvedl pro server Aktualně.cz ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

V Jihomoravském kraji jsou nyní 4 potvrzené případy nákazy koronavirem. Dva lidé jsou v domácí karanténě, jedna žena leží v nemocnici na oddělení infekčních chorob a o čtvrtém informoval informoval v pátek ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zobrazeno 764 krát
Naposledy upraveno: pá., 13. březen 2020 22:58
Lucie Bajtalonová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste