Vytisknout tuto stránku
čt., 19. březen 2020 15:41

Senioři mají pouze dvě hodiny na nákup. Nosit roušku už je povinné.

senioři před maloobchodní prodejnou senioři před maloobchodní prodejnou Zdroj: novinky.cz
Od středy je seniorům nad 65 let vymezen čas nákupu pouze od 10.00 do 12.00 hodin. Podle premiéra Andreje Babiše jde o nejvíce ohroženou skupinu obyvatel.

 Vláda se rozhodla pro boj s koronavirem vyjít vstříc neojohroženější skupině lidí a to zejména seniorům. Schválila vstup seniorům do obchodních řetězců mezi 10. a 12. hodinou. Zbytek obyvatel bude mít vyhrazený čas mimo tuto hodinu. Přítomni budou moct být pouze zaměstnanci prodejny. Dle slov premiéra Andreje Babiše, by mělo být časové omezení brzo uplatněno i na drogérie a lékarny. 

 Provozovatelé prodejen by měly obchodní plochy průběžně dezinfikovat. Jedná se především o kliky, madla, nakupní košíky či dvěře. Rovněž od čtvrtka platí nové povinné pravidlo nošení roušek, či jiné ochrany obličeje. Vláda schválila, že lidé mimo bydliště mají používat ochranné prostředky dýchacích cest, tj. nosit roušky, ústenky, ale i šátky nebo šály," napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček. Kvůli nedostatku roušek vládu kritizuje opozice i mnoho lidí. Proto si lidé své vlastní ochranné prostředky šijí doma z provizorních materiálů. Zástupci vlády však slíbili, že se ochranné pomůcky do Česka dostanou v nejbližších dnech. 

Podle české justice, která má k dispozici krizové opatření, by měl zákaz vycházení bez roušek platit až do 24. března. Poté se bude jednat o případném prodloužení.

Zobrazeno 830 krát
Naposledy upraveno: pá., 20. březen 2020 12:15
Klára Zemanová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste