Vytisknout tuto stránku
čt., 19. březen 2020 18:23

„Musel jsem zbylých 17 km doběhnout s kolem na zádech,“ říká triatlonista Filip Srbecký

Soustředění v Andalusii Soustředění v Andalusii Zdroj: Filip Srbecký
Filip Srbecký je sportovec každým coulem. Sportu se věnuje od malička a za svůj dvacetiletý život si toho vyzkoušel opravdu hodně. Je pětinásobným mistrem České republiky v rychlochůzi a držitelem českého rekordu na 3 km. Od roku 2016 se věnuje triatlonu XTERRA (terénní závod). V roce 2018 už získal zlato na MČR, na ME byl třetí a na Evropském poháru v Krakově ho nominovali na MS na Hawaii. Teď je ale v karanténě a další tréninky musí odložit.

Na začátek se nabízí jasná otázka. Jaké jsou Tvoje sportovní začátky, tzn. od kolika let sportuješ a kdy jsi pochopil, že to chceš dělat na plno?

Sportuji prakticky od malička, a jelikož jsem měl dobré výsledky, tak jsem se chtěl dostat dál a dál a začal jsem to dělat na plno.

Běháš, jezdíš na kole, chodíš, plaveš, skáčeš, házíš…Jaké sporty jsi za svůj život dělal profesionálně?

No, úplně profesionálně se nedá říct, neberu za to peníze, ale byla to rychlochůze a triatlon.

Pamatuješ si na svůj úplně první závod? Jaký to byl pocit?

Na svůj první závod si moc nepamatuji, ale první na který si opravdu vzpomínám, byl triatlon ve Varnsdorfu. A jelikož jsem byl nejmladší v kategorii, nevyhrál jsem. Byl jsem na 3. místě a byl jsem strašně rád.

Jaký sport Tě nejvíc zformoval a co ti do života dal?

Asi ta rychlochůze, protože jsem se podíval po světě a jezdil jsem na soustředění, kde jsem byl nucen dodržovat určitou disciplínu a dělat vše, co se mi řekne. To je do života fakt dobrý.

Formovala Tě určitě i rodina. Závisí Tvůj úspěch i na tom, komu ses narodil?

To samozřejmě nevím, ale určitě se na tom na 100% podíleli. A myslím si, že bez jejich výchovy bych to nezvládl, takže díky, mami a tati.

V roce 2018 ses zúčastnil Mistrovství světa v triatlonu na Hawaii. Určitě jsi tomu zasvětil všechno, bohužel to úplně nevyšlo, co se tam stalo?

Od stupňů vítězů mě dělilo to, že mi na 13km, při jízdě na kole praskla přehazovačka a musel jsem zbylých 17 km doběhnout s kolem na zádech a tím pádem mě všichni předjeli. (1500 m plavání, 30 km horské kolo, 10 km běh)

I tak jsi ale závod dokončil. Bereš to i přes to všechno jako svůj největší úspěch nebo cestu na Hawai něco předčilo?

Ano pro mě to je rozhodně největší úspěch, dostat se na Hawaii.

Tak to máš určitě ambice jet znovu. Co by to pro Tebe znamenalo?

Ano, chtěl bych se vrátit a znamená to, nominovat se na nějakém nominačním závodě, tím pádem musím hodně trénovat a to zabírá docela dost času a peněz na potřebné vybavení. A i samotná cesta tam je hodně nákladná. Bez darů a sponzorů bych se tam nepodíval.

Protože ses nedávno vrátil ze soustředění ve Španělsku, máš teď povinnou karanténu. Jak karanténa ovlivnila a ovlivní Tvůj následující trénink/přípravu?

Karanténa mě ovlivnila docela dost, protože nikam nemůžu (běhat, na kolo, do bazénu). Tím pádem, to co jsem natrénoval ve Španělsku, když teď netrénuji, je k ničemu. Takže jsem tam nemusel vůbec jezdit. Čtrnáct dní výpadek je fakt hodně.

Když se tedy teď nedostaneš z domu a netrénuješ, co vidíš jako nejbližší možnou akci, kde bychom Tě mohli vidět?

Jelikož se díky koronaviru závody furt ruší, tak nemám tušení.

Ty ale nejsi jen sportovec. Máš i jiné zájmy. Čemu se ještě kromě sportu věnuješ?

Pracuji a taky např. hraji v divadle. Takovou větší roli jsem měl třeba v inscenaci Jak je důležité míti Filipa.

A jak pak vypadá Tvůj odpočinek, když teda není karanténa a nemáš ho povinně?

Přes den ho nestíhám, jsem buď v práci, nebo na tréninku, takže prostě v noci spánek.

Jak jako sportovec hodnotíš současnou nestandartní situaci kolem koronaviru a její dopad na ostatní sportovce?

Co se týče sportu, je to dost velká rána, ruší se závody a profíci, co jsou za to placení, nemají kde závodit, tím pádem nebudou mít peníze. Další věc jsou organizátoři, kteří mají v těch závodech velké peníze, které jim už nikdo nevrátí.

Zobrazeno 963 krát
Naposledy upraveno: pá., 20. březen 2020 14:25
Lada Herudková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste