Vytisknout tuto stránku
so., 21. březen 2020 13:04

Režisér a dokumentarista Min Tchin Ko Ko Ďi je na svobodě

Min Tchin Ko Ko Ďi byl odsouzen k jednomu roku vězení Min Tchin Ko Ko Ďi byl odsouzen k jednomu roku vězení Zdroj: Nyien Chan Naing/Shutterstock
Myanmar - Filmař Min Tchin Ko Ko Ďi byl v únoru letošního roku propuštěn z vězení dva měsíce před vypršením trestu. Minulý rok mu však hrozily ještě další dva roky v Barmské věznici. 

Prominentní Myanmarský dokumentarista a režisér byl zatčen 12. dubna roku 2019  za urážku a hanobení vlády poté, co byl vojenským činitelem obviněn, že prostřednictvím online opříspěvků hanobil armádu a kritizoval úlohu myanmarské armády v politice. Na sociální síti facebook se v několika příspěvcích vyjádřil o svých obavách ohledně připravovaných ústavních změn. Jeho spolupracovníci měli velké starosti o jeho zdraví, muž se dlohodobě léčil s rakovinou jater, ale soud ho i přesto odmítl propustit na kauci.

Toho času se k jeho uvěznění vyjádřil mimojiné vedoucí festivalu Jeden Svět Kamenický: „Jeho nedávná perzekuce nás naprosto šokovala a je pro nás něčím, co nemůže být tolerováno. Společně s dalšími kolegy ze zahraničních lidskoprávních festivalů proto vyzýváme přislušné orgány k jeho propuštění a zastavení stíhání.“ Myanmarský režisér se festivalu Jeden svět zůčastnil v Praze roku 2012 a poté založil první lidskoprávní festival v Myanmaru (Human Rights, Human Dignity International Film Festival in Myanmar). Nakonec v otevřeném dopise vyzvalo Myanmarskou vládu více než 450 režisérů z celého světa, mezi které se připojil i například umělecký ředitel karlovarského mezinárodního filmového festivalu Karel Och, aby byl filmař okamžitě propuštěn. O zastavení stíhání režiséra Min Tchin Ko Ko Ďi se zasadilo také hnutí Amnesty International, které usiluje o dodržování lidských práv. Myanmarské vládě zaslali petici, ve které žádali jeho okamžité propuštění a specializovanou lékařskou péči po dobu jeho věznění. Nadále také požadují propouštění dalších vězňů svědomí, kteří jsou v této zemi stále zatýkáni za uplatňování práva na svobodu projevu. Jen díky spojení filmařů celého světa a organizacím, kterým nejsou lhostejné oběti bezpráví, se podařilo režiséra dostat na svobodu.

Zobrazeno 935 krát
Naposledy upraveno: so., 21. březen 2020 15:39
Markéta Chudějová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste