Vytisknout tuto stránku
po., 23. březen 2020 21:35

Když nemůžou lidé za kulturou, musí kultura za lidmi aneb Jak fungují performance za časů koronaviru

Umělci nejčastěji vysílají svá živá představení na Facebooku, nebo Instagramu Umělci nejčastěji vysílají svá živá představení na Facebooku, nebo Instagramu Zdroj: Carlos Alvarez/Getty Images
Koncerty a divadelní představení v obývacím pokoji nebo „jammování" na balkoně. Existují různé způsoby, jak si v časech zákazu shromažďování zajistit přísun kultury. Určitě se najde spousta lidí, kteří byli natěšení na kulturní akce letošního jara. Kdo mohl ovšem tušit, že nastane krizová situace a koncertní haly, kluby, bary a divadla budou zet prázdnotou? Asi málokdo. Ovšem díky chytrosti dnešních technologií a prozíravosti umělců si mohou lidé, alespoň na dálku přes live stream, vynahradit kulturní akce, které organizátoři hromadně rušili. 
Italové a jejich způsob trávení karantény Global News

Platforem, přes které jde živé vysílání uskutečnit, je nesčetné množství a přístup k nim by měl mít každý člověk, co má počítač, nebo jakékoliv chytré zařízení. Pokud se jedná o kapely, zpěváky nebo zpěvačky, ti si vybírají převážně platformy jako Facebook, nebo Instagram, podle toho, kde mají největší fanouškovskou základnu. Pokud se jedná například o menší divadla, která zavěšují své ukázky na Youtube, pak live stream přehrají právě tam.

V Česku s tímto trendem umělci vůbec nezaháleli, a tak jsme mohli za dobu trvání karantény vidět už několik vystoupení živě ať už z nahrávacího studia, pokoje, či baru nebo kavárny. Z mainstreamu jsme mohli jako jednu z prvních slyšet skupinu Kryštof, u které ovšem živá vysílání nejsou novinkou. Fanoušci mají možnost Richarda Krajča vídat naživo na Facebooku poměrně často, když dělá své krátké vysílání s kytarou. Přidala se i Lucie Bílá, která musela zrušit svou tour po Slovensku. Zazpívala rovněž na Facebooku za doprovodu Petra Maláska. Dále se na svých profilech představili například Pokáč, Ewa Farná, Mirai. Přidává se i Vypsaná FiXa, která vystoupení plánuje hned tři, je to náhrada za turné, kterým měli „FiXí lidé" završit oslavy svých 25. narozenin.

Ačkoliv se někteří divadelní či muzikáloví a operní herci chvíli strachovali o svá živobytí, cestu k divákům si opět našli. Jedno z menších divadel divadlo Mír v Ostravě nabízí divákům inscenace o třech až čtyřech hercích Trochu hodně mimo a Tři Tygři, které zároveň herci dávají v rámci skečů na svůj Youtube kanál. Při živých vysíláních interagovali s diváky a brali si z jejich komentářů inspirace na improvizační show, kterou zpestřili vysílání. Mezi scénami pak volný prostor vykládala kapela. Některé internetové televize se také připojily k pomoci. Například internetová televize Mall.tv připravuje velkou nabídku živých vysílání a záznamů pod heslem #kulturažije. Od 18. března se tak můžete těšit například na Divadlo Na Zábradlí, derniéru Bláznivého Petříčka z La Fabriky s Táňou a Vojtěchem Dykovými, raritní Černá díra Dejvického divadla, koncerty skupiny PSH nebo Zrní a mnoho dalšího.

Dobročinnou činnost si vzala také na starost Facebooková stránka Koncert pro 10 milionů, která podle jsvých slov „stěhuje kulturu za námi". Po dobu dalších sedmi dní se LIVE představí například Mňága a Žďorp, Zrní, PSH nebo Pavel Šporcl. „Výtěžek z živých vystoupení půjde na umělce, ale především na české zdravotníky, kteří nepřetržitě bojují s koronavirem," informují pořadatelé na stránce.

Jako poslední způsob kulturní obživy v těchto časech je možné zmínit „balkonové jammování", kterým je teď doslova zaplavený celý Youtube. Tento trend začal v Itálii, kde byla jako první z evropských zemí vyhlášená karanténa. Italové známí pro svůj temperament vzali karanténu po svém a začali formovat kapely z lidí, kteří si na své balkony v obytných čtvrtích donesli nějaký nástroj a zahráli na něj.

Zobrazeno 2068 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. březen 2020 10:27
Vojtěch Kudela

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste