Vytisknout tuto stránku
út., 24. březen 2020 10:41

RECENZCE: Na Oskara stačily dvě postavy, 1917 je opravdovým filmovým zážitkem

1917, režie: Sam Mendes 1917, režie: Sam Mendes Zdroj: ČSFD
Dokonalá práce kamery, minimum střihů, nebezpečná cesta dvou mladíků na frontovou linii, a pocit, že vy to všechno prožíváte s nimi. To jsou hlavní lákadla válečného filmu 1917. Mariňák, Spectre, Skyfall a teď i 1917 se zřejmě zapíše mezi filmy, které má režisér Sam Mendes v kolonce veleúspěšné. Ani to, že film získal tři Oskary a sedm výročních britských cen, však neilustruje to, jak dokonale a autenticky dokázal Sam Mendez vylíčit scenérii první světové války.

S filmovou zápletkou si štáb, věru, hlavu nelámal. Dva kluci dostanou za úkol doručit zprávu do frontové linie v době první světové války. Nic složitého. O to více může divák věnovat pozornost precizní práci muže za kamerou Rogera Deakinse, který zcela netradičním pojetím snímání protagonistů z poměrně krátké vzdálenosti vytvořil obrovský pocit autenticity místa a okamžiku, až jsem se v jednu chvíli divil, že v ruce držím kolu, a ne vojenskou bandasku s vodou. Až nevěřícně plynule jdoucímu filmu napomáhá to, že snímek 1917 neobsahuje téměř žádné střihy, a to tak, že i tříminutový trailer k filmu má těch střihů víc. Opravdu povedená práce.

Každé prostředí, které protagonisti George MacKay a Dean-Charles Chapman projdou, je propracováno do posledních detailů, až diváka zamrzí, že jej vidí pouze jednou, poněvadž žádné prostředí se ve filmu neopakuje dvakrát.

Pokud by na vás přišly obavy z toho, že útlá dějová linka bude nuda, tak je to opravdu nemístná domněnka, protože 1917 čítá více „lekaček" než kdejaký horor. Pravdou je, že příliš humorných scén snímek neskýtá, což se  od válečného filmu ani neočekává. Za to pěkně potrápí vaše stavidla a vězte, že u takovéhoto „bijáku" není ostuda, když vám slzička ukápne.

Napínavý, uhrančivý a filmařsky dokonalý. Přesně takový je film 1917 založený na pravdivé události. Události, ve které si smrt nevybírala, kdo jste, jaké máte sny, či touhy, prostě vás vzala s sebou tak jako miliony dalších.

Zobrazeno 2598 krát
Naposledy upraveno: út., 24. březen 2020 22:33
Jiří Mráz

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste