Vytisknout tuto stránku
pá., 3. duben 2020 14:27

Modernizace v Prosenicích zajistí vyšší rychlost vlaků

Železniční stanice Prosenice Železniční stanice Prosenice Zdroj: cs.wikipedia.org
Olomoucký kraj – V železniční stanici Prosenice zahájila Správa železnic modernizaci, která zahrnuje i speciální výhybky zajišťující vyšší rychlost vlakových souprav. Práci realizuje sdružení firem Swietelsky Rail CZ a AŽD Praha. Výluka, která začala 1. dubna by měla trvat do 12. května.

Stanice Prosenice ležící na dvoukolejné elektrizované trati Bohumín – Přerov se jako první v republice dočká instalace výhybek speciálního tvaru, které umožní vyšší rychlost vlakovým soupravám při jízdě do odbočky. Montáž je plánovaná na 20. – 23. dubna. „Po dokončení stavby je pro Správu železnic prioritou provozní ověření funkčnosti výhybek, aby mohly být schválené jako součást železniční dopravní cesty v České republice,“ uvedl Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic.

Unikátní výhybky se stanou součástí nové kolejové spojky, která se kvůli nim prodlouží o 150 metrů a umožní tak zvýšení rychlosti vlaku ze 100 km/h až na 160 km/h. Výhybky budou mimo jiné oproti těm stávajícím mnohem odolnější proti opotřebení.

Na úvodní část modernizace naváže poté montáž nových technologií, práce na trakčním vedení a na zabezpečovacím systému. Druhá část by měla být dokončena do 11. července. Celá modernizace má být kompletní v březnu příštího roku.

Zobrazeno 933 krát
Naposledy upraveno: so., 4. duben 2020 13:04
Karolína Manová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste