Vytisknout tuto stránku
so., 4. duben 2020 11:59

ROZHOVOR: Přeji si, aby se liga dohrála, chceme udělat radost fanouškům, vzkazuje brankář Slávie Žežulka

Jan Žežulka (ve žlutém) se raduje ze své premiérové trefy v první lize Jan Žežulka (ve žlutém) se raduje ze své premiérové trefy v první lize Zdroj: Oficiální Twitter SK Slavia Praha - futsal
Prostor mezi třemi tyčemi pražské futsalové Slávie hájí teprve osmnáctiletý talent Jan Žežulka. Kromě sešívaného dresu obléká také ten reprezentační a na galavečeru Grassroots se mezi talenty Varta futsal ligy umístil na 3. místě. Zdá se tedy, že červenobílí mají na brankářském postu na dlouhou dobu vystaráno. 

Vyhráli jste se Slávií ligu juniorů, jak moc si ceníš tohoto úspěchu?

Tohoto úspěchu si samozřejmě moc vážím, každopádně asi týden po zisku toho titulu už ze mě ty pocity a emoce byly pryč, protože jsem se musel opět soustředit na futsal v „Áčku“. Ale byly to krásné chvíle a zůstanou mi navždy v paměti.

Ty jsi v uplynulé sezoně z pozice brankáře v juniorské lize do 19 let nasbíral devět kanadských bodů, jak se to stane, že dá brankář sedm gólů za sezonu? To už nemůže být náhoda, ne?

S taktikou, kterou jsme preferovali, jsem těch gólů měl dát mnohem víc a ne jenom sedm (smích). Můj trenér v juniorce a zároveň spoluhráč z Áčka, Jan Homola, dával pokyny jen klukům do pole a mně akorát řekl: „Chytej, nedostaň gól a když budeš moct, tak nějaký dej.“ Také jsme se mnou hráli hodně powerplay, anebo když jsem měl možnost si hodit balon a běžet, tak jsem to pokaždý zkusil (smích).

Před tím, než se zrušily všechny soutěže jste byli na pátém místě. Ovšem jak hodnotíš váš poslední zápas proti Spartě, kdy jste prohráli 11:2?

Je to pomalu už takové klišé, taková naše noční můra. Odehrajeme před zápasem se Spartou pět až šest super zápasů, a najednou přijde Sparta a konec. Už po několikáté. Bojíme se cokoliv vymyslet, každý má svázaný nohy a sám nevím, kde je chyba, ale jak řekl Radim (spoluhráč Radim Záruba pozn. redakce), každý si prostě musí sáhnout do svědomí, stoupnout si před zrcadlo a podívat se sám sobě do očí a říct si, jestli pro úspěch týmu udělal maximum.

Co vám na to řekl po zápase váš trenér, bývalý skvělý futsalista a známý bouřlivák David Filinger?

To začalo už v poločase, já jsem ho takhle naštvaného v životě neviděl. V kabině lítalo vzduchem snad úplně všechno. Po zápase řekl to, co víme všichni, že to je ostuda, hanba a pošpinění značky Slavie.

Ty jsi i v reprezentaci do 21 let, v čem je jiný futsal na reprezentační úrovni oproti tomu v české lize?

Podobá se hodně tomu dospělému, ale stále není tak vyspělý, takže se tam najdou prvky, které byste v lize neviděli. Kluci, protože ještě nemají ty zkušenosti, často dělají nejrůznější chyby, které často překvapí i mě (smích). Ale ty chyby dělám já, dělají je moji spoluhráči z repre a dělají je i naši protihráči. Kdyby nebyly chyby, zápasy by končily 0:0. Takže největší rozdíl vidím v tom, že někteří hráči ještě nejsou úplně připravení pro dospělý futsal a často jsou dost zbrklí.

Jak často trénujete pod novým trenérem? A jak to všechno stíháš se školou?

Trénujeme každý den od pondělí do pátku. Stíhám to úplně v pohodě díky tomu, že školu mám třeba do tří a tréninky máme hlavně ve večerních hodinách, takže v tomhle není žádný problém.

Chtěl by ses v budoucnu živit futsalem?

Bylo by to krásné, je to jeden z mých snů.

Jak se v momentální těžké situaci udržuješ, děláš si i nějaké domácí brankářské tréninky?

Máme individuální plány, takže běhám, posiluji a protahuji se. Nic speciálního nedělám, maximálně cviky zaměřené pro brankáře na protažení, abych si po konci karantény furt dosáhl na špičky (smích).

Přeješ si, aby se Varta futsal liga dohrála včetně play off?

Ano, přeji. Jednak jsme chtěli fanouškům udělat radost v podobě lepších výsledků, a v play off jsme chtěli bojovat na život a na smrt s Teplicemi, abychom fanouškům poděkovali za jejich podporu, a zároveň, aby nám mohli odpustit ten debakl v derby se Spartou.

Jak by měla být ukončena, momentálně je první chrudimský Era-pack, takže by titul putoval do Chrudimi, souhlasíš s tím?

To by byla ta horší varianta, protože chci, aby se liga dohrála. Ale kdyby měla být ukončena, tak bych s tím určitě souhlasil. Měli konstantní výkony po celou sezonu a titul si zaslouží.

Zobrazeno 829 krát
Naposledy upraveno: so., 4. duben 2020 19:58
Jiří Mráz

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste