Vytisknout tuto stránku
st., 15. duben 2020 00:41

Rok od požáru Notre-Dame. Rekonstrukci brzdí koronavirus

Rok od požáru Notre-Dame. Rekonstrukci brzdí koronavirus Zdroj: lragir.am
Je to již rok, co pařížskou katedrálu Notre-Dame zachvátil požár. Při něm se zhroutila střecha, špičatá věžička a spolu s ní i částečně klenba. Škody, které požár napáchal, jsou dodnes nevyčíslené. Jak vypadá situace s rekonstrukcí katedrály rok po požáru?

Večer 15. dubna 2019 vyšlehly ze špičaté věže plameny, které nahnaly hrůzu každému přihlížejícímu. Požár, jehož příčina dodnes není jasná, se hasičům podařilo uhasit až na druhý den, kdy se již zřítily dvě třetiny střechy spolu s její dominantou - sanktusovou věžičkou z 19. století.

Hned na druhý den vyhlásil francouzský prezident Emmanuel Macron sbírku na opravu katedrály. Do té se zapojil celý svět, po pouhých pár dnech byla na obnovu katedrály přislíbena téměř 1 miliarda eur.

Koronavirus pozastavil rekonstrukci

Jenže kvůli právě probíhajícímu krizovému stavu v souvislosti s koronavirem není možné v rekonstrukci pokračovat. Francie totiž 17. března vyhlásila krizový stav, a tak všichni řemeslníci, kteří se na rekonstrukci podíleli, byli posláni domů. Francie navíc prodloužila krizový stav do 11. Května. Macron k tomuto uvedl, že počínaje tímto datem se Francie dostane do nové fáze boje proti koronaviru a taktéž se postupně začnou otevírat školy a jesle.

Obyvatelé Francie mají zakázáno opouštět své domovy na déle než hodinu a musí se zdržovat maximálně 1 kilometr od domova. Výjimku tvoří pouze důvody jako nákup důležitých potřeb.

Obnova katedrály do pěti let je stále reálná

Jean-Louis Georgelin, který byl pár dnů po požáru pověřen dohlížet na rekonstrukci katedrály, uvedl, že navzdory probíhající koronavirové krizi je stále reálné, že rekonstrukce bude hotova do pěti let – tedy tak jak již minulý rok slíbil prezident Macron.

Avšak i přesto rok po požáru nebylo odstraněno lešení, které v době požáru obklopovalo spodní část špičaté věžičky. Kromě nynějšího pozastavení musela být rekonstrukce přerušena i minulý rok v létě kvůli kontaminaci olovem, které se roztavilo při požáru střechy a zamořilo okolí, a poté na podzim kvůli silnému větru.

Zobrazeno 789 krát
Naposledy upraveno: st., 15. duben 2020 21:47
Jiří Labanc

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste