Vytisknout tuto stránku
po., 20. duben 2020 16:07

Kalisthenika pomůže udržet tělo v kondici i v době karantény

Kalisthenika pomůže udržet tělo v kondici i v době karantény Zdroj: https://schoolofcalisthenics.com/2016/09/04/starting-calisthenics/
Nástup korona viru způsobil, že spousta podniků musela zavřít, a to včetně fitness center. Byla také nařízena povinná karanténa. Běhání na páse, zvedání os a těžkých činek je alespoň ještě na pár týdnů zapovězeno. Jestli tedy nechceme přijít o fyzickou kondici a svalovou hmotu, je na čase poradit si s touto situací sami a začít cvičit s tím, co všichni máme k dispozici, a tím je naše vlastní tělo.

Kalisthenika je jednoduše cvičení s vlastní vahou těla, při které není potřeba žádné další náčiní. Její začátky sahají až do starého Řecka. Vycházela z řecko-římské gymnastiky a využívali ji i tehdejší sportovci k přípravám na Olympijské hry. Stovky let funguje také v Číně, kde sloužila zejména mnichům, jako jakýsi druh obrany jejich klášterů a proti nájezdům lupičů. Do Evropy se dostala v 18. století v době nacismu.

Do většího povědomí se Kalisthenika dostala po roce 2000 díky internetovým videím, která se rozšířila z Bronxu v New Yorku. Fitness centra byla drahá a každý si je zkrátka nemohl dovolit. Lidé z chudých čtvrtí tak začali cvičit venku, v parcích, na hřištích nebo lavičkách. Využívali vše, co jim ulice či příroda nabízela. Postupem času se ten typ cvičení rozšířil po celém světě, nejvíce však po Spojených státech, Evropě, Ukrajině a Rusku. Na internetu se objevovalo stále více videí a návodů na nové cviky a zvýšení sportovní výkonnosti.

V dnešní době se už po celém světě pořádají světové soutěže, semináře, vystoupení, přednášky či setkání nadšenců a cvičebních skupin. Právě jednoduchost a možnost provozování tohoto sportu téměř kdekoliv, láká čím dál tím více sportovců. V dubnu roku 2011 byla dokonce založena federace s názvem „Street Workout and Calisthenics“ v Lotyšsku a konalo se zde také první mistrovství světa.

Kalisthenika v sobě skrývá spoustu benefitů. Může ji provozovat kdokoliv. Muži, ženy, začátečníci či pokročilí jakéhokoliv věku. Je mnohem bezpečnější než cvičení se zátěží, a navíc velmi variabilní. Lze pomocí ní rozvíjet všechny motorické schopnosti, jako je síla, vytrvalost, rychlost nebo koordinace. Pomáhá zpevňovat postavu a aktivovat několik svalových partií na jednou. Cviky jsou přirozené, a proto méně zatěžují klouby. Není potřeba žádná finanční investice a jde trénovat kdekoliv. V neposlední řadě působí Kalisthenika pozitivně na psychickou stránku osobnosti. Velmi často probíhá cvičení venku na čerstvém vzduchu, což vede k odstranění stresu, úzkosti, deprese a pomáhá ke zvýšení sebevědomí.

Základními cviky jsou zejména nejrůznější varianty kliků, dřepů, výpadů a shybů. Dále také dipy (pokrčování v loktech a následné narovnání), planky (vydrž v pozici kliku, opření o lokty) nebo stojky. Na internetu se dají dohledat návody, jak s kalisthenikou začít, jakou zvolit intenzitu nebo ukázky správné techniky. Možností je opravdu spousta, ale pokud chcete začít zlehka a alespoň něco pro své tělo a duši udělat, věřte nebo ne i obyčejná chůze je vlastně Kalisthenika.

 

Zobrazeno 953 krát
Naposledy upraveno: út., 21. duben 2020 09:36
Markéta Štefková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste