Vytisknout tuto stránku
út., 21. duben 2020 15:19

Milovníci klasické hudby se radují, festival Smetanova Litomyšl proběhne

Smetanova Litomyšl Smetanova Litomyšl Zdroj: Radek Kalhous,MAFRA / Profimedia
Pandemie nového koronaviru sice poslala svět do karantény, zavřela školy a potrápí ekonomiku, ale odvětví kultury jejímu řádění do jisté míry odolává, nejen že spousta divadelních představení, koncertů a hudebních vystoupení probíhá přes živé vysílání na sociálních sítích, dalším důkazem je i to, že proběhne tradiční událost na poli klasické hudby – Smetanova Litomyšl, byť jinak, než je tomu obvyklé.

Místo tradičních koncertů s větším publikem, které standartně probíhají na druhém nádvoří zámku, pořadatelé poskytnou komornější verzi pro malé divácké publikum. Netradiční budou právě místa, kde budou koncerty probíhat. Pořadatelé se totiž rozhodli využít jedinečné barokní divadlo, které se nachází přímo v prostorách zámku, ale i další interiéry.

„Program bude tvořit cyklus exkluzivních komorních koncertů ve výjimečných prostorách a pro malý počet diváků, interprety budou špičkoví čeští umělci,“ uvedl ředitel festivalu Jan Pikna.

Akce bude probíhat od 2. do 12. července a zahajovací koncert odvysílá v přímém přenosu Česká televize. Velké finále ovšem proběhne až na podzim, kdy se snad uklidní i aktuální krizová situace kolem koronaviru.

Program 62. ročníku festivalu pořadatelé zveřejní 8. června, od 10. června bude možný i předprodej vstupenek. Ten bude ale opravdu omezený, v první vlně prodeje jich bude k dispozici pouhých padesát. Dle aktuální situace se bude ale postupně lehce navyšovat.

„Máme málo informací, nevíme, jak se bude situace vyvíjet a jak bude vypadat na začátku července. Umíme ale dobře improvizovat a snad se dokážeme přizpůsobit všem podmínkám,“ říká ředitel Jan Pikna pro idnes.cz

Zobrazeno 977 krát
Naposledy upraveno: čt., 23. duben 2020 09:54
Linda Judasová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste