Vytisknout tuto stránku
st., 22. duben 2020 12:07

City Nature Challenge 2020 – ukažme přírodu ve městě

Podívejme se na přírodu z jiného úhlu. Podívejme se na přírodu z jiného úhlu. Zdroj: https://citynaturechallenge.org/
City Nature Challenge je skvělou příležitostí ukázat, kolik přírody se schovává v našich městech. Soutěž probíhá tento víkend od 24. do 27. dubna. U nás se zapojí města Praha a Brno. Jde sice o soutěž, ale vzhledem k momentální situaci je důležitější, abychom se zastavili, dívali se kolem sebe a pozorovali přírodu trochu jinak, více se na ní zaměřili a užívali si její krásy. Může se zapojit úplně každý, stačí vyfotit kousek přírody ve vašem městě a přidat fotografii do aplikace iNaturalist, či na jejich webové stránky.

Jedná se o mezinárodní soutěžní projekt, kdy města soutěží o největší přírodní rozmanitost ve městě. Byl poprvé realizován v roce 2016 mezi městy San Francisco a Los Angeles. O dva roky později se soutěže účastnilo už šedesátosm měst, do letošního ročníku se přihlásilo více než dvě stovky měst. Jedním z cílů je ukázat, že i ve městě můžeme najít přírodu a že jí není málo.

Na území České republiky se můžete zapojit v Praze a Brně. Aby byl projekt úspěšný, je potřeba zapojit co nejvíce lidí. Přihlásit se může každý, stačí si do telefonu nainstalovat aplikaci iNaturalist a začít fotit přírodu kolem sebe. Pokud chytrý telefon nevlastníte, nebo radši fotíte fotoaparátem, je tu možnost zaregistrovat se na stránce https://www.inaturalist.org/ a vložit své fotografie přímo tam.

„Není důležité, kolik pozorování budou jednotlivá města mít a na jaké příčce se kdo umístí. Smyslem letošního ročníku je především uvědomit si, jací živočichové a rostliny nás ve městech obklopují a třeba se o nich i něco nového dozvědět. Vzhledem k platným omezením prosíme všechny účastníky akce, aby respektovali aktuální vládní nařízení a chovali se v přírodě i ve městě zodpovědně,“ uvedla Lenka Boučková, mluvčí Národního muzea. Ani momentální situace nikoho nemusí zastavit ve fotografování přírody, klidně můžete vyfotit rostliny, které máte na balkoně nebo na zahradě.

iNaturalist je jednou z nejpoužívanějších aplikací, která popularizuje přírodní vědy. Tuto aplikaci vymysleli vědci z Kalifornské akademie věd ve spolupráci s National Geographic. Aplikace dokáže poznat velké množství druhů rostlin i zvířat, zároveň díky fotografiím z celého světa můžeme pomoci vytvořit data, která vědci mohou využít ve svých výzkumech.

Zobrazeno 1044 krát
Naposledy upraveno: st., 22. duben 2020 19:45
Lenka Vacková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste