Vytisknout tuto stránku
čt., 23. duben 2020 08:25

Hlídání dětí na Dlouhé se setkalo s úspěchem

Děti si přes den hrají Děti si přes den hrají Zdroj: Simona Drgová
Základní a mateřská škola Dlouhá 56 v této nelehké době funguje dál, i když v trochu pozměněné podobě. Cirka 50 dětí zde dennodenně hlídají učitelé, asistenti, výchovní poradci i vychovatelky. Služby zatím využili policisté, zdravotníci nebo pracovníci sociálních služeb a městského úřadu.

ZŠ Dlouhá je jednou z 19 škol, které určil hejtman Moravskoslezského kraje. V reakci na výjimečný stav se v půlce března určila zařízení, která budou poskytovat bezplatné hlídání dětí pracovníkům v “první linii.“

Děti se zde sdružují v sedmi skupinách po sedmi dětech a jsou rozděleny podle věku na mladší a starší. Škola v rámci zvýšených hygienických opatření zajistila, aby se děti mezi skupinami nepotkávaly. Hlídání probíhá v hernách školní družiny a v prostorách mateřské školy.

Stravování je pro děti zajištěno, jelikož škola disponuje jídelnou. Stravovací zařízení bylo také jedno z kritérií, proč byla vybrána právě ZŠ Dlouhá. Obědvá se opět po skupinách, aby děti zbytečně nepřišly navzájem do kontaktu. Samozřejmostí je nošení roušek, které si však pracovníci museli zajistit svépomocí.

„Myslím, že je to dobrý nápad, protože děti mají určitý režim. Možnosti hlídání ráda využívám a jsem spokojená. Jako zdravotníci si nemůžeme dovolit zůstat s dětmi doma, je nás málo. Z nakažení máme strach, ale nepřipouštíme si to. Jsem ráda, že je mé dítě mezi dětmi,“ chválí si možnost hlídání paní Simona, jejíž dcera do školy dochází.

Služba funguje už měsíc pro děti od tří do deseti let v pracovní dny od šesti do pěti hodin a potrvá do odvolání. Škola je schopna pojmout na 100 dětí, v případě zájmu se situace řeší přes ředitele školy.

Zobrazeno 776 krát
Naposledy upraveno: čt., 23. duben 2020 09:00
Kateřina Drgová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste