Vytisknout tuto stránku
út., 12. květen 2020 08:45

Proč by Gruzie mohla být dalším členem NATO?

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: Wikipedia commons
Malá země s velkým historickým dědictvím. Gruzie se netají svými prozápadními postoji a společně s Ukrajinou tvoří dva největší  nečlenské evropské spojence NATO. Gruzie se dokonce účastní mnoha operací  na straně NATO, jako například v Afghánistánu v rámci operace Resolute Support. Proč je Gruzie pro NATO tak důležitá a jak to, že není členem už dávno?

Gruzie se po rozpadu SSSR v roce 1991 vrátila zpět ke svému písmu, jazyku a prozápadní orientaci. Námluvy s Evropskou unií a NATO probíhaly již během devadesátých let a veřejná podpora neustala ani po válce s Ruskem v roce 2008. Právě naopak, krátký ale intenzivní konflikt s Rusy přesvědčil Gruzínce, aby ještě prohloubili spolupráci EU a NATO. Umožnění provozu americké vojenské základny v Gruzii zároveň vytváří tlak na Ruskou federaci, která je vojensky přítomná na okupovaných územích Jižní Osetie a Abcházie, která Gruzie považuje za svá.

Proč by se tedy měla Gruzie stát členem NATO? Protože má významnou geografickou polohu a blízké vztahy se Západem (ve zkratce). Gruzie se naléza na východním pobřeží Černého moře a také přímo sousedí s Ruskem. Zároveň sdílí hranici s Tureckem, které je členem NATO. V případě války by tedy Gruzie mohla být nástupním prostorem pro invazi do Ruska. Nebo také výbornou nárazníkovou zónou, díky převážně hornatému terénu.

Samotná Gruzie proti Rusku a jeho nárokům nemá moc šancí. Pokud by se však za ni postavili velcí spojenci, tak jako v pobaltských zemích, měla by mnohem lepší pozici pro vyjednávání a získala by mnohem více, než jen vojenskou ochranu. Poloha u Černého moře by mohla napomoci k obchodu s ropou, například z Kazachstánu, který naopak musí vést svou ropu přes ruské ropovody. Gruzie má tedy v rukou samé skvělé karty, a má i dobře rozehranou hru.

Proč tedy Gruzie ještě není členem NATO? Protože mezinárodní situace tomu nyní nepřeje. Současná krize na Ukrajině a přítomnost jednotek NATO v pobaltských zemí tvoří výbušnou směs okolností pro Ruskou federaci, která se stále více cítí ohrožená Západem. Vstup Gruzie do Severoatlantické aliance by tedy v tuto chvíli byl pověstnou poslední kapkou pro konflikt mezi NATO a Ruskem, což ani jedna ze stran nyní nechce riskovat.

Zobrazeno 853 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. květen 2020 20:50
Jane Kotrášů

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste