Vytisknout tuto stránku
st., 13. květen 2020 11:50

Dobrovolníci se mohou zapojit do výsadby lesů nové generace

Les - zdroj kyslíku, zásobárna vody, prostor plný života Les - zdroj kyslíku, zásobárna vody, prostor plný života Zdroj: pixabay.com
Česká republika – Klimatická změna, s ní související extrémní sucho a také kůrovcová kalamita – česká krajina a její lesy dostávají jednu ránu za druhou, je proto na čase budovat lesy nové generace. 18. května Lesy ČR oficiálně spouštějí Dny pro obnovu lesa, které budou trvat až do října.

Lesy ČR připravují dobrovolnické akce po celé zemi. Zájemci se pouze zaregistrují na webu klubnoveholesa.cz nebo v mobilní aplikaci Klub nového lesa, kde se mohou přihlásit ke konkrétním akcím. Je tak možné efektivněji využít dobrovolnického elánu, regulovat počty účastníků a dodržet všechna vládní nařízení.

Účastníky čeká úklid lesa, stavba a oprava oplocenek kolem sazenic a příprava pasek na zalesňování. Kromě běžných prací budou také sbírat semena a plody lesních dřevin, v létě především z břízy a na podzim z dubů a buků. „O obnovu lesa a dění v krajině je velký zájem. Chceme vyjít veřejnosti vstříc,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. S sebou by si dobrovolníci měli vzít vhodnou obuv a pracovní oblečení, rukavice, pití, jídlo a dobrou náladu, vítáni jsou všichni.

Dny pro obnovu lesa jsou součástí širšího projektu s názvem Sázíme lesy nové generace, který odstartoval minulý rok. Výsadba nového lesa je práce odborníků a dlouhodobá snaha Lesů ČR. Akce pro veřejnost, konané pod kvalifikovaným dozorem, zvyšují zájem o českou krajinu. V minulém roce se na celostátní dobrovolnickou akci dostavilo přes 31 tisíc účastníků na 14 míst v ČR. „Sami vysázeli na 162 tisíc sazenic smíšeného porostu, kromě toho měli možnost stavět oplocenky kolem nové výsadby, odklízet klest z pasek a dozvěděli se mnoho zajímavých informací o přírodě od našich lesních pedagogů,“ dodávají Lesy ČR.

Zobrazeno 855 krát
Naposledy upraveno: so., 16. květen 2020 12:48
Štěpánka Némethová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste