Vytisknout tuto stránku
pá., 15. květen 2020 18:08

Na olomouckou radnici se po letech vrátily sluneční hodiny

Raritní sluneční hodiny se vrátily po téměř osmdesáti letech Raritní sluneční hodiny se vrátily po téměř osmdesáti letech Zdroj: Jiří Procházka / Olomouc.cz
Olomouc - Tento týden se v centru města dočkaly slavnostního odhalení nové sluneční hodiny, které byly v minulosti několikrát odstraněny. Jejich nynější podoba vychází z dochovaných památek z 19.století a zrekonstruoval je akademický malíř a restaurátor Radomír Surma.

Původní nárožní hodiny byly součástí fasády radnice na Horním náměstí do 20.století, kdy je krátce po vzniku československé republiky nechala zabílit nová reprezentace města. Kvůli jejich prohabsburskému rázu se staly trnem v oku také za okupace a nacisté již částečně poškozené hodiny nechali zcela odstranit. Oprava hodin, které zdobily budovu radnice pravděpodobně už od 15.století, je dílem malíře Radomíra Surmy. Jelikož se nedochovaly žádné detailní historické materiály, nejedná se o přesnou repliku. Malíř ke své práci využil dobové kresby a dochované snímky radnice a náměstí z druhé poloviny 19. století. „Jejich podoba ale nebyla na žádném z dokumentů zachycená natolik přesně a detailně, aby je bylo možné jednoduše a zcela doslovně zrekonstruovat. Dnešní výsledek je tedy novým autorským dílem, ovšem inspirovaným v maximální míře tím původním," vysvětlil Surma. 

Sluneční hodiny zdobí dvojitý heraldický orel. V jejich levé části je vyobrazen někdejší znak Habsburské monarchie, černý orel s mečem v pařátu, na jehož prsou se nachází monogram Františka Josefa. Z druhé poloviny stříbrnočervená moravská orlice s iniciály Marie Terezie. Toto vyobrazení mělo vyjádřit úzkou vazbu k Habsburské monarchii a charakteristiky Olomouce, jako města vzdělanců, duchovní metropole a vojenské pevnosti. Na hodinách se dále nachází bůh času Chron se zhaslou pochodní obrácenou k zemi, bohyně moudrosti Sapienza s pochodní zapálenou a idealizované barokní panorama Olomouce. 

 

Ukazují čas po celý den

Hodiny jsou celorepublikově významné díky svým rozměrům, jelikož svou plochou 17 metrů čtverečních se staly největšími v Česku. A ještě významnější je fakt, že jsou nárožní, tedy ukazují dopolední a odpolední čas na dvou stranách. „V celé republice jsou tyto hodiny unikátní. Díky tomu, že jsou umístěné na rohu, jsou celodenní. Ukazatel, jenž je na jihovychodní straně pak bude čas ukazovat odpoledne," zdůraznil Surma. Poměrné nesnadné je i nastavení jejich přesnosti, protože vyžaduje znalosti z astronomie a dalších oborů. „Kupříkladu v těchto dnech ukazují poledne v čase 12:47. V den letního slunovratu 21. června budou ukazovat přesně ve 13 hodin, v době zimního slunovratu v prosinci pak přesně ve 12 hodin," doplnil mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta. 

Na jižní a západní fasádě přibyly také dvoje menší sluneční hodiny, které ukazují přesnější čas, a také například slunovrat, rovnodennost či roční období. Hodiny se vrátily v rámci kompletní rekonstrukce střechy, opravy fasády a radniční věže. „Na olomouckou radnici tradičně patří. Věřím, že Olomoučané budou s tímto výtvarným oživením vzhledu radnice spokojeni a hodiny budou obdivovat i návštěvníci města," dodal olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO). 

Zobrazeno 1144 krát
Naposledy upraveno: ne., 17. květen 2020 12:51
Markéta Chudějová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste