Vytisknout tuto stránku
so., 16. květen 2020 17:32

Izrael má první ministryni etiopského původu

Poslankyně strany Blue and White Pnina Tamano-Shata na jednání v Kneeset, 18. července 2018 Poslankyně strany Blue and White Pnina Tamano-Shata na jednání v Kneeset, 18. července 2018 Zdroj: Yonatan Sindel/Flash90
Izrael – Pnina Tamano-Shata se stane první ministryní etiopského původu v izraelské vládě. Politička reprezentuje stranu Blue and White lídra Bennyho Gantze. Ten 14. května oznámil, že se Tamano-Shata stane ministryní imigrace a integrace.

Pnina Tamano-Shata je původem z Etiopie. Pochází z malé vesničky poblíž města Gondar na severu země. „Jsem nadšená a hrdá, že mohu převzít roli ministryně imigrace a integrace," vysvětlila Tamano-Shata izraelskému deníku Maariv. Nová ministryně se snaží o začlenění etiopských židů do izraelské komunity od počátku své politické kariéry v roce 2013. Začínala ve straně Yesh Atid, která se v minulém roce připojila ke straně Blue and White. Nyní je v pořadí třetí stranou s největším počtem členů parlamentu ve vládě Benjamina Netanjahua.

Tamano-Shata se tak stane první ministryní etiopského původu v historii Izraele. Všechny pozice v izraelské vládě byly oznámeny 14. května. „Pro mě je to mezník a uzavření kruhu, kdy tříletá dívka emigrovala do Izraele bez matky, pěšky přes poušť; od vyrůstání v Izraeli a bojů, které jsem vedla, a stále vedu za komunitu, integraci, přijímání ostatních a proti diskriminaci a rasismu; až do mé veřejné mise uvnitř a vně zdí Kneesetu (poslanecké sněmovny) a dnes do stavu ministryně pro integraci a imigraci,“ upřesňuje svou cestu k ministerskému křeslu.

 

Hlavním cílem je reforma integračního přistěhovalectví

Většinovým náboženstvím v Etiopii zůstává koptské křesťanství, které následuje islám, etiopská pravoslavná církev, protestantismus a další menšinová náboženství. V menšině jsou také etiopští židé. Postavení židů v Etiopii nebylo nikdy optimální, ale jejich pozice se ještě více ztížila v 70. letech minulého století, kdy Etiopie přerušila diplomatické vztahy a započala jomkipurská válka, mezi arabskými zeměmi a Izraelí. V této době probíhal přesun židovského obyvatelstva, mezi kterým byla i tříletá Pnina a její rodina.

Izrael díky třem operacím (Mojžíš, Jozue a Šalamoun) přijal přes 36 tisíc etiopských židů. „Alija (imigranti, kteří přišli do Izraele) je duší a bijícím srdcem státu Izrael. Budu usilovně pracovat na tom, abych povzbudila přistěhovalectví ze všech zemí světa a vedla reformu integračního procesu přistěhovalců v Izraeli, “ dodává závěrem Pnina Tamano-Shata pro deník Maariv.

Zobrazeno 1420 krát
Naposledy upraveno: ne., 17. květen 2020 13:40
Kateřina Thomke

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste