Vytisknout tuto stránku
út., 26. květen 2020 14:51

Opravdové interview s Petrem Kellnerem, nová divadelní hra o nejbohatším z nejbohatších

divadlo FESTE divadlo FESTE Zdroj: divadlofeste.cz
Brno - Nezávislé brněnské divadlo Feste připravuje novou inscenaci o nejbohatším Čechovi Petru Kellnerovi. Hru od dramatika Romana Sikory divadlo poprvé uvede 24. června v prostoru Industra. 

Hra Opravdu živé interview s opravdovým Petrem Kellnerem vznikla v době nouzového stavu prostřednictvím videokonferencí, účinují v ní Ondřej Novák a Vanda Klestilová. Jedná se o vůbec první divadelní počin směrem k této velmi diskutované osobě," říká režisér Jiří Honzírek. 

Politická a sociální témata nejsou pro divadlo Feste žádnou novinkou. Soubor uvedl již přes 40 inscenací, zpracovával například témata hazardu nebo romské otázky. K moderním a současným dějinám se vyjadřoval napříkla ve hrách Osmdesátdevět nebo Havel píše Husákovi. Pomocí všech usiluje o rozvoj otevřené občanské společnosti. 

Českou společností v poslední době otřásá především Andrej Babiš, nynější premiér, který byl před vstupem do politiky známý hlavně jako majitel obrovského koncernu Agrofert. Veřejná debata rozdmýchaná Babišovým politickým angažmá je podle divadelníků správná, zároveň ale upozorňují na to, že oligarchů, vzešlých z privatizací státního majetku na počátku 90. let, je více. 

Jedním z nich je právě Petr Kellner, majoritní vlastník skupiny PPF, tedy někdejšího Prvního privatizačního fondu. Skupina PPF v dnešní době investuje do všech možných odvětví, počínaje bankovnictvím, přes biotechnologie a strojírenství, konče u médií a zemědělství. Impérium působí na třech světadílech a svou korporátní řídící a vlastnickou strukturu má v nizozemském Amsterdamu, daňovém ráji. 

O bezkonkurenčně nejbohatším Čechovi, jehož jmění časopis Forbes odhaduje na 370 miliard korun, toho veřejnost ví jen málo. Petr Kellner se médiím vyhýbá, na veřejnosti se vyskytuje jen zřídka, své soukromí si velmi chrání.

Zobrazeno 1240 krát
Naposledy upraveno: po., 1. červen 2020 16:46
Natálie Dudová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste