Vytisknout tuto stránku
st., 3. červen 2020 14:26

Blonďatý méďa, který umí všechno

Basketbalová hvězda Luka Dončič Basketbalová hvězda Luka Dončič Zdroj: Forbes
Když nezasvěcený basketbalový laik čistou náhodou narazí na televizní přenos utkání Dallasu Mavericks a spatří jeho ústředního rozehrávače, může ho v prvních momentech napadnout otázka: „Co je to proboha za usměvavého blonďatého méďu s balónem v ruce?“ Pokud ale u televizní obrazovky nějakou chvíli vydrží, zjistí, že tento méďa není jen tak ledajaký basketbalista, ale budoucnost tohoto kolektivního sportu a nebývale velký talent. Řeč je o jednadvacetiletém Slovinci Luku Dončičovi, který si podmaňuje celou NBA.

Rodák z Lublaně sice nevyniká závratnou rychlostí, výbušností ani atletičností a nemá dynamity v nohách jako většina hráčů tmavé pleti hrající na stejné pozici, u kterých tyto schopnosti bývají zvykem. Luka však disponuje jiným arzenálem vlastností a dovedností. Oplývá všestranností, předvídavostí, výbornou kontrolou míče a basketbalovou inteligencí. Všechny tyto zmíněné atributy z něj dělají geniálního hráče. „V tak mladém věku je téměř hotový hráč, což potvrzuje v každém utkání. Je těžké ho ubránit,“ popisuje Dončičovu výjimečnost jedna z největších hvězd NBA současnosti, nekompromisní ostrostřelec a hlavní tvář týmu Houston Rockets James Harden. „Je to zkrátka úžasný hráč, jeho skvělé výkony jsem sledoval, už když oblékal dres Realu Madrid. Má před sebou skvělou budoucnost,“ přidává se k Hardenovi se slovy chvály na adresu Dončiče i úřadující nejužitečnější hráč NBA a řecký reprezentant ve službách Milwaukee Bucks Giannis Antetokounmpo.

Luka také perfektně čte pohyb i postavení svého obránce a jakýkoliv vyvolaný kontakt dokáže zužitkovat tak, aby si vytvořil dostatečný prostor ke střele nebo vniku do vymezeného prostoru a následnému úspěšnému skórování. Mezi další Dončičovy přednosti patří skvělé vnímání hry a basketbalové vidění. „Je schopen nacházet a vytvářet pro své spoluhráče volné pozice,“ dodává Antetokounmpo. V této herní dovednosti můžeme spatřovat zcela zásadní rozdíl mezi ním, jakožto evropským hráčem, a těmi americkými. Ti jsou totiž ve svých prvních sezónách v NBA v některých okamžicích utkání doslova až lakotní. Když většina z nich vidí svého parťáka v lepším postavení, než se nachází oni, i přesto volí raději zakončení, neboť to nejdůležitější, co je zajímá, jsou osobní statistiky, které se snaží mít co nejlepší i za cenu týmového neúspěchu v podobě porážky.

 

Týmový duch

Luka ale takový není. Mohli jsme být svědky hned několika momentů odehrávajících se v posledních vteřinách dramatických utkání, kdy Luka mohl zakončovat a být tím hrdinou, který rozhodne o výhře Dallasu, místo toho ale přihrál spoluhráči v lepší pozici. A ten, ať už střelu proměnil, či tomu bylo naopak, v obou případech za ním Luka přiběhl s nastavenou rukou, aby si s ním plácl. To svědčí o tom, jak velkým týmovým hráčem Doncič je. „Je neuvěřitelně kolektivním hráčem. Zajímá se o každého z nás i mimo palubovku. Je velmi přátelský, což z něj dělá správného lídra týmu. Luka je tím spoluhráčem, se kterým chcete sdílet šatnu,“ potvrzuje, jak dobrým parťákem Dončič je, jeho spoluhráč z Dallasu, německý reprezentant Maxi Kleber. Tímto přístupem navíc pomáhá udržovat zdravou chemii mezi jednotlivými hráči v týmu, což je jedním z nejdůležitějších předpokladů k tomu, aby organizace mohla pomýšlet na dobrý výsledek v boji o tolik vytoužený titul. Z Dončičova vystupování a chování na hřišti i mimo něj je zcela zřejmé, že si všechny tyto skutečnosti navzdory svému mladému věku plně uvědomuje, což z něj dělá naprosto výjimečného hráče.

To, že Luka ve vypjatých momentech utkání, kdy o úspěchu, či neúspěchu celého týmu často rozhoduje jediná střela na koš, věří svým kolegům, neznamená, že by byl jakýmsi alibistou. „Má v sobě vlastnosti vůdce,“ podotýká Kleber. Když je totiž v dramatických koncovkách zápasů potřeba vzít zodpovědnost do svých rukou, nezdráhá se a nečiní mu to žádný problém. Zkrátka si vezme míč pod svá křídla a skóruje, jako by se nechumelilo, jako by byl starý mazák, který má v NBA odkrouceno již několik sezón.

S tím jsou spjaty i další Lukovy vlastnosti, které mu napomáhají k tomu, aby se mohl porovnávat s těmi nejlepšími z nejlepších. Jedná se především o jeho mentalitu a obrovské sebevědomí, které z něj srší s každým příchodem na palubovku. „Když proti mně nastoupí mladí hráči, někdy cítím, že vůči mně chovají respekt. U něj jsem ale nic takového nezaznamenal. Bylo tomu právě naopak. Jeho sebevědomí je obrovské,“ uvedl jeden z nejlepších rozehrávačů současnosti Kyrie Irving hrající za Brooklyn Nets. Dončič však nepůsobí namyšleně. Pouze věří v sebe samého a svým dovednostem. K tomu všemu si s věcmi patřící k NBA, jako je například mediální tlak nebo velká očekávání fanoušků, příliš neláme hlavu a přistupuje k nim tak, jak jsou, což potvrzuje i jeho prohlášení. „Možná má hřiště v NBA o něco jiné rozměry, možná je to rychlejší a je tady spousta superhvězd. Ale pořád je to jen basketbal, ne?“

 

Radost pohledět 

Dončiče by díky jeho herním dovednostem, povaze a vítězné mentalitě chtěl mít v sestavě každý trenér. Dokonce současný lodivod reprezentačního výběru Spojených států amerických a týmu San Antonio Spurs, legendární Greg Popovich, pěl na adresu Dončiče slova chvály: „Umí všechno. Má krásný styl, dostatek sebevědomí. Zkrátka radost pohledět.“ Devětašedesátiletý trenér Houstonu Rockets Mike D'Antoni navíc upozorňuje: „Stále ještě nemá tělo chlapa. Bude se jen zlepšovat.“

Luka Dončič je zkrátka basketbalovým bohem obdařené dítě, o kterém budeme ještě hodně dlouhou dobu slýchat, sledovat jeho neuvěřitelné výkony a číst o něm články ve sportovních rubrikách novin nebo na různých internetových portálech.

Zobrazeno 874 krát
Naposledy upraveno: čt., 4. červen 2020 10:56
Lukáš Bukovjan

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste