Vytisknout tuto stránku
čt., 4. červen 2020 09:24

Cheb zvládl záchranářskou bitvu, Hradec Králové udolal 4:3

Cheb zvládl veledůležitý zápas a dotáhl se na svého soupeře Cheb zvládl veledůležitý zápas a dotáhl se na svého soupeře Zdroj: Facebook HB Ostrov Havlíčkův Brod
Hradec Králové – Stolní tenisté SKST Cheb zvládli veledůležitý zápas 18. kola extraligy mužů. V souboji předposledního a posledního týmu tabulky, který mohl hodně napovědět o tom, kterého z této dvojice potká na konci sezony sestup, udolal domácí TJ Sokol Hradec Králové 4:3 na zápasy. Rozhodující bod zařídila ve čtyřhře dvojice Tomáš Tregler/Radek Skála.

Chebští přijížděli do Hradce Králové s dvoubodovým mankem a nutně potřebovali zvítězit, jinak by jejich dnešní soupeř zvýšil náskok na nesestupové pásmo tři kola před koncem podle výsledku na čtyři, popřípadě šest bodů. Oběma týmům se v průběhu sezony zadařilo jen ojediněle – Cheb vyhrál čtyři zápasy, Hradec Králové jen o jeden víc. Cheb se navíc mohl chlubit ojedinělým úspěchem" – jako jediný z osmi týmů nevyhrál ani jeden domácí zápas. Pro oba týmy šlo tedy o jakési malé finále sezony.

 

Oba týmy v nejsilnejší sestavě

Hradec Králové nastoupil ve standardní sestavě s Jakubem Crhou, Martinem Pavlicou a Vlastimilem Bubnem, pozici chebské trojky tentokrát za osvědčenou dvojicí Tomáš Tregler, Stepan Shaposhnikov obsadil mládežnický reprezentant Radek Skála, který je sice mateřským hráčem prvoligového Havlíčkova Brodu, ale na západě Čech působil v sezoně v rámci střídavého startu.

V první dvouhře se střetla domácí dvojka s hostující jedničkou, čili Martin Pavlica Tomáš Tregler. Od Treglera se očekávalo, že toto utkání zvládne, i přes mizernou pozici týmu patřila jeho procentuální úspěšnost dvouher k nejvyšším v celé extralize. Tregler pozici favorita potvrdil bez problémů a Pavlicu porazil 3:0 na sety. V utkání dvou mládežnických reprezentantů poté nastoupil domácí Vlastimil Buben proti Radku Skálovi. Od stavu 1:1 na sety proměnil Skála utkání v jednoznačnou záležitost a přidal druhý bod pro SKST Cheb. Naděje Hradce Králové na bodový zisk se tak začínaly rychle smrskávat.

Jakub Crha již musel proti Stepanu Shaposhnikovovi zabodovat, pokud si měl Hradec Králové udržet naději na zvrácení zápasu. Shaposhnikovův jedinečný herní styl, který dokáže většinu soupeřů vyvést z míry, překvapivě Crhovi v prvních dvou setech nedělal žádné problémy a průběh hry rozhodil spíše riskantně hrajícího Shaposhnikova. Až poté Rus našel protizbraň, získal třetí sadu pro sebe, ale ve vypjaté koncovce čtvrté sady Crha proměnil třetí mečbol a snížil na 1:2 z pohledu domácích. Tento bod měl pro Hradec Králové cenu zlata zejména proto, že v další dvouhře nastoupil Buben proti Treglerovi. Mládežnický reprezentant předváděl sice srdnatý výkon, ale Tregler si pohlídal hladké vítězství a přiblížil Cheb podle očekávání o další bod k tolik potřebnému vítězství.

 

Domácí zachránili téměř ztracený zápas

Vítězství Chebu mohl zpečetit Shaposhnikov proti Martinu Pavlicovi, ale ruskému hráči utkání v Hradci vůbec nevyšlo. Přitom to po prohrané první sadě a zisku dalších dvou nevypadalo pro chebské vůbec zle, ale Pavlica ve vypjatých koncovkách následujících dvou setů udržel pevnější nervy a po výhře 3:2 odložil chebské oslavy triumfu. A jak se ukázalo, odložil je o hodně, protože Jakub Crha v dalším pětisetovém dramatu porazil Radka Skálu a Hradec Králové dovedl zápas z téměř prohraného stavu až do rozhodující čtyřhry.

Pavlica po utkání se Shaposhnikovem neskrýval spokojenost. „Shaposhnikov má hlavně strašně nepříjemné servisy. Dostávalo mě to pod tlak, věděl jsem, že nesmím udělat chybu, nesmím ten míč zvednout, a pak jsem se dostával do pasivity. Byl to těžký zápas a jsem opravdu rád, že jsem to zvládl. Proti někomu takovému nehraju často, má opravdu jedinečný styl.“

Do posledního zápasu dne nastoupily očekávané dvojice: na straně domácích Jakub Crha a Vlastimil Buben a na straně hostů Tomáš Tregler a Vlastimil Buben. Crha i Buben přitom neměli téměř žádný čas na regeneraci po poslední dvouhře, ale na kvalitě zápasu se to nijak neprojevilo. Po úvodních dvou vyrovnaných setech, které si obě dvojice rozdělily poměrem 1:1, už na stole kralovali hráči Chebu a po výhře 3:1 přeci jen dovedli zápas do vítězného konce.

 

Remíza po dvouhrách zamíchala kartami

Trenér hostů Petr Gavlas měl po zápase smíšené pocity: „S výhrou samozřejmě spokojen jsem, ale chyběl kousek, abychom si odvezli čtyři body. Je vidět, jak je celá soutěž vyrovnaná a že týmy opravdu bojují o každý bod. Je to škoda, mohli jsme mít větší klid.“

Kvůli remíze po šesti dvouhrách si Cheb připsal pouze tři body a Hradec Králové jeden. V extraligové tabulce SKST Cheb svého dnešního soupeře vystřídal na nesestupové pozici, avšak pouze díky lepšímu celkovému poměru zápasů. V posledních třech kolech čeká Cheb utkání proti obhajujícímu mistrovi El Niňo Praha, Ostravě a Liberci.

Zobrazeno 1018 krát
Naposledy upraveno: čt., 4. červen 2020 11:38
Matěj Soukup

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste